Centralbank: To år med tilbagegang

Japan skal gennem to år med økonomisk tilbagegang, før udviklingen vender sig til det bedre. Det forudser den japanske centralbank i en ny prognose.

Japan står over for to år med økonomisk recession. Det forudser den japanske centralbank i en ny prognose offentliggjort i dag. Samtidig går centralbanken i gang med nye initiativer, som skal afbøde krisen.

Centralbanken forudser, at Japan, verdens næststørste økonomi efter USA, får negativ vækst på 1,8 procent i indeværende finansår, der slutter i marts, mens den negative vækst bliver på to procent i næste finansår, hvilket er en større tilbagegang end forudset i foregående prognoser.

Den japanske centralbank fastholder som ventet den toneangivne rente på 0,1 procent. Men sætter samtidig endnu en hjælpepakke på 195 milliarder kroner i værk. Pakken skal bruges til at opkøbe en speciel slags værdipapirer i virksomheder, som på kort sigt får øget likviditet.

Det er især den japanske eksportsektor, der er hårdt ramt af den økonomiske krise, og centralbanken forudser yderligere tilbagegang på grund af krise i de lande, som Japan traditionelt har stor eksport til.

Ritzau/AFP