Centralbank skifter fokus fra økonomisk krisebekæmpelse til fremgang

Den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, vurderer, at Federal Reserves opgave er ændret fra krise-bekæmpelse til at tage sigte på at holde fast i den økonomiske fremgang, som er opstået.

Foto: Yuri Gripas

»Før måtte vi presse speederen i bund i forsøget på at give økonomien al den luft, som vi overhovedet kunne. Nu forsøger vi at give den lidt gas, men ikke så meget, at vi træder for hårdt på speederen,« lød det fra Janet Yellen i en tale i Michigan.

Federal Reserves pengepolitiske komite - Federal Open Market Committee - sigter mod at tilbagerulle støtten og normalisere pengepolitikken, i takt med at målene for den amerikanske økonomi - fuld beskæftigelse og 2 pct.s inflation - nås.

FOMC har planlagt yderligere to renteforhøjelser i år, oven i den som blev eksekveret i marts.

Og ifølge referatet af martsmødet venter de fleste udvalgsmedlemmer at indlede en reduktion af bankens 4500 mia. dollar store balance senere på året.

»Den passende pengepolitik nu er tættere på - lad mig kalder det - neutral,« vurderede Yellen.

Centralbankchefen forventer, at økonomien fortsætter med at vokse i et moderat tempo, og at gradvise renteforhøjelser vil bidrage til en afbalanceret pengepolitik.

Hun understregede samtidig, at det er lige så vigtigt at undgå at hæve satser for langsomt, som det er at undgå at hæve dem for hurtigt.

- Vi ønsker at være foran kurven og ikke bag den. Vi ønsker ikke at være i en position, hvor vi er nødt til at hæve renten hurtigt, da det tænkes at medføre en recession.