Centralbank skaber forvirring om renten

ECB-chef Jean-Claude Trichet kludrede lidt i koderne, da han undlod at sige "monitor very closely" - holde nøje øje med inflationen efter dagens rentemøde. Det forvirrer blandt økonomerne.

Djævlen ligger i detaljen, når kursen på fremtidens rente skal udstikkes. Og i dag var djævlen, at chefen for Den Europæiske Centralbank Jean-Claude Trichet fastholdt det laveste beredskab i sit kodesprog - "monitor closely" - om inflationen.

De fleste havde ventet udtrykket "monitor very closely", som efter en fælles overenskomst betyder en rentestigning om to måneder.

"Det kom som lidt af et chok, idet de fleste nok havde regnet med en opgradering til udtrykket "monitor very closely". Lidt senere på mødet sagde Trichet dog, at "monetary developments need very careful monitoring", men slog igen fast bagefter, at ECB "will monitor closely all developments", skriver Jes Asmussen i en kommentar til dagens rentemøde.

Han slår dog fast, at ECB stadig vurderer, at pengepolitikken er på den lempelige side, samt at der opgående risici for inflationen som følge af en tilstramning på arbejdsmarkedet og en kraftig vækst i pengemængden.

"Så der er ikke den store tvivl om, at ECB har flere renteforhøjelser oppe i ærmet," skriver cheføkonomen, som idnrømmer, at han er en smule forvirret.

"Konklusionen må være, at en renteforhøjelse til september på nuværende tidspunkt bestemt ikke kan siges at være 100 procent sikker, idet det lader til at kodeordet kun blev opgraderet til "monitor closely", og den næste renteforhøjelse kan derfor meget vel blive udskudt til oktober," skriver Jes Asmussen.

Det bidrager yderligere til forvirringen, at Trichet sagde, at man ikke skulle tolke alt for meget i hans ordvalg, og at han ikke har til hensigt at ændre ved markedernes renteforventninger.

Hvis den næste renteforhøjelse først kommer til oktober, går ECB væk fra at hæve renten på hver 3. møde.

"Det indikerer, at ECB muligvis er ved at nå rentetoppen, idet det i en sådan situation er naturligt at lade der gå længere tid mellem renteforhøjelserne. Det vil i hvert fald formentlig have indflydelse på forventingerne til renten resten af året, idet en rentefohøjelse til oktober vil gøre det langt mindre sandsynligt, at der kommer endnu en renteforhøjelse inden årets udgang, hvilket burde give anledning til et lille lettelsens suk blandt de danske boligejere," skriver Jes Asmussen.