Carlsberg: Øl skal være dyrere i Danmark

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Mads Claus Rasmussen. Tirsdag den 15. august starter Copenhagen Pride ugen i København. Tuborg har til Copenhagen Pride specialdesignet 30.000 Tuborg dåser.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Det her er ugens første nyhedsoverblik. Og på trods af at det er mandag, kaster vi os direkte over øllene.

1
Carlsberg-chef: Danskerne skal betale mere for øl

Carlsberg tjener færre og færre penge i Danmark. Det skal der laves om på. Blandt andet ved at få danskerne til at betale højere priser for øl. Sådan lyder planen fra chefen i Carlsberg Danmark, Søren Brinck, som nu har siddet 100 dage i topjobbet.

»Hvis du kigger på en 30 styk-kasse, har prisen ikke rykket sig siden slut-1990'erne,« siger Søren Brick i et interview med Børsen (kræver abonnement).

Det er både prisen på almindelige Carlsberg og Tuborg-øl samt specialøl, der skal have et nøk op.

For 15 år siden solgte Carlsberg 70 pct. af alt øl i Danmark. I dag er markedsandelen nede på 55 pct. Imens er den årlige omsætning faldet til 4,38 milliarder kroner.

2
Nordea får store klø - De danske bankkunder er mere utilfredse

Nordea har landets mest utilfredse bankkunder. Det viser den årlige store måling af kundetilfredshed, som EPSI står bag.

Tilfredsheden med Nordea er så lav, at banken risikerer en kundeflugt, lyder analysen.

»Vi ser især, at de mindre erhvervskunder i Nordea er mere utilfredse, hvilket er alarmerende, fordi loyaliteten er meget lav på erhvervsmarkedet,« siger Helene Söderberg, adm. direktør i EPSI.

Gennem de senere år har Nordea været ramt af en række møgsager. Først var banken indblandet i skattelyskandalen om de såkaldte Panama Papers. I juni kunne Berlingske så afsløre, hvordan store millionbeløb, der angiveligt stammer fra kriminalitet, blev sendt gennem banken, inden de endte i skattely.

Mens Nordea-kunderne er utilfredse, har Handelsbanken igen i år de gladeste kunder.

Find ud af, hvor tilfredse kunderne er med din bank her. (Kræver abonnement)

Business anbefaler

3
Cataloniere bebuder generalstrejke efter afstemning

Flere store fagforeninger og faggrupper i Catalonien opfordrer nu til at begynde en stor generalstrejke tirsdag morgen. Det skriver avisen La Vanguardia.

Opfordringen kommer efter søndagens omstridte folkeafstemning om, hvorvidt Catalonien skal løsrive sig fra Spanien. Mindst 844 personer og 33 politibetjente kom til skade, da spansk politi prøvede at forhindre afstemningen.

Den catalanske præsident, Carles Puigdemont, har efter afstemningen udtalt, at Catalonien nu har retten til at blive en uafhængig stat.

Catalonien udgør en femtedel af Spaniens økonomi, skriver Ritzau.

4
Skatteministeren kræver hjælp af Schweiz til at inddrive gæld

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) indkalder den schweiziske ambassadør i Danmark til samtale. Det skyldes, at Schweiz ikke ønsker at hjælpe Danmark med at inddrive skattegæld fra udlandsdanskere, skriver TV2.

»Vi skal have en venlig, formel og bestemt snak om, hvordan vi sikrer, at de mennesker, som gemmer sig i Schweiz med meget stor skattegæld til den danske stat, får betalt det, de skal,« siger Karsten Lauritzen.

926 personer er ifølge TV2 rejst til udlandet med en skattegæld på over fire milliarder kroner.

Til TV2 har den schweiziske ambassadør, Benedikt Wechsler, udtalt, at Danmark ikke skal regne med hjælp fra Schweiz til at inddrive skattegæld.

»Vi har ikke det problem,« siger han.

Det skal investorerne holde øje med i dag

Her er de tre vigtigste ting, som investorerne bør bide mærke i dag. I dag kommer inputtene fra Nordeas investeringsstrateg Andreas Østerheden:

  • Først vil investorerne fordøje urolighederne i forbindelse med det catalanske frigørelsesvalg. Vi forventer dog ikke, det vil få store følgevirkninger, da hverken Spanien eller EU står bag afstemningen, men den dramatiske udvikling i går med kampklædte politifolk, kan skabe lidt usikkerhed på markederne i Europa på den korte bane.
  • Obligationsmarkedet står overfor en skillevej her til morgen. Enten vil investorerne lægge vægt på de lidt lavere end ventede inflationstal fra USA og Europa i fredags, hvilket vil give lavere renter. Ellers vil de fokusere på skatteudspillet fra det amerikanske senat i fredags, som kan skabe øget optimisme om skattelettelser, med højere renter til følge.
  • Senere i eftermiddag vil der være særligt fokus på amerikansk erhvervstillid for fremstillingssektoren (ISM), der bliver offentliggjort her. Det bliver interessant for investorerne at se, om det høje niveau fra august fortsætter. Hvis målingen holder niveauet fra august, er det positivt for aktiviteten i USA og dermed aktierne.

Det sker i dag

  • Kl. 11.00: Opdaterede tal for Eurozonens arbejdsløshed i august bliver præsenteret
  • Kl. 11:30: Modtageren af Nobelprisen i fysiologi og medicin udpeges i dag.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder er præget af pæne stigninger i enkelte indeks, mens mange af regionens markeder er lukkede for lokale helligdage.

Wall Streets gevinster og optimistiske japanske økonomiske data holder hånden under markederne, selv om der hersker en vis forsigtighed i Tokyo på grund af det kommende parlamentsvalg.

  • Nikkei 225: +0,2 pct.

  • Taiwan Taiex: +0,7 pct.

  • Sydney ASX 200: +1,0 pct.

  • Markederne i flere asiatiske lande - blandt andet Kina, Indien og Sydkorea - holder i dag lukkede på grund af helligdage.