Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Venstres forslag om at nedlægge Det Frie Forskningsråd er et fejlskud, og det vil være dybt skadeligt for fødekæden til det danske forskningssystem, hvis det føres ud i livet. Det vurderer Carlsbergs bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher, der også er professor ved Nanoscience Center på Aarhus Universitet.
»Hvis man nedlægger Det Frie Forskningsråd som selvstændig enhed, så saver man den gren over, som man selv sidder på. Rådet har vist sig dygtigt til at lave kvalitetsvurdering af unge forskere og sikre midler til de lovende talenter, der ofte senere yder en værdifuld forskningsindsats for universiteter og virksomheder,« siger Flemming Besenbacher, der nyder stor international respekt for sin forskning i nanovidenskab.
Det Frie Forskningsråd støtter forskning, der er baseret på forskernes egne idéer. Forskningsmidlerne udbydes i fri national konkurrence uden begrænsninger, og rådet støtter bl.a. et stort antal forskere, der efter afsluttet ph.d. ønsker at fortsætte forskningen i en postdoc-stilling.
Venstre mener, at man vil kunne sikre »et mere langsigtet perspektiv i den frie forskning« ved at lægge Det Frie Forskningsråd ind under Danmarks Grundforskningsfond. Samtidig vil partiet overføre midlerne fra rådets talentprogrammer til universiteterne, der skal stå for uddelingen. Flemming Besenbacher kalder forslaget for en dårlig idé.
»Det Frie Forskningsråd uddeler midler i en national konkurrence, og det er sundt. Hvis man blot giver pengene til universiteterne, så kommer de enkelte universiteter i højere grad blot til at støtte lokale forskere, der fastholdes ved det enkelte universitet,« siger han.
Flemming Besenbacher kalder det til gengæld fornuftigt at bevare Højteknologifonden som selvstændig enhed, som Venstre foreslår.
Han mener dog, at det vil være en fordel med en form for koordinerende overbygning mellem Højeteknologifonden og andre innovationsordninger for at sikre større synergier mellem de enkelte dele.