Byggesager skal behandles hurtigere

Mere skub på. Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) vil ændre byggeloven, så der bliver en hurtigere og mere ensartet behandling af byggesager.

Byggesager skal behandles langt hurtigere og mere effektivt. Regeringen vil ændre byggeloven, så kvaliteten og ensartetheden i den tekniske byggesagsbehandling bliver gjort langt bedre.

Det fremgår af regeringens lovkatalog, der blev fremlagt ved Folketingets åbning i går. Forslaget til den nye byggelov skal komme fra økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K). Det kommer sandsynligvis til gå ud på, at fjerne den tekniske sagsbehandlingen fra kommunerne og lægge den over i private hænder.

Kommunerne vil herefter kun skulle se på, om lokalplanerne bliver overholdt ved de konkrete byggesager. Og hvordan bygningerne er placeret på grunden i den givne sag.

- Mange bygherrer oplever i dag, at den tekniske byggesagsbehandling er uensartet fra kommune til kommune. Stadig flere byggerier og delelementer til byggeriet opføres industrielt. En uensartet sagsbehandling udgør en barriere for indfrielse af effektiviseringsgevinsten ved industrielt byggeri, hedder det i regeringens lovkatalog.

Kan vente op til et årForslaget er en del af regeringens byggepolitiske handlingsplan, og det bliver som udgangspunkt støttet af både Dansk Byggeri og Håndværksrådet.

- Det er meget fint, at regeringen retter fokus på problemerne med de lange sagsbehandlingstider. Hvad forslaget konkret skal gå ud på, afhænger af hvilke løsningsmuligheder, der er. Men det er vigtigt, at regeringen sikrer sig, at der bliver tale om en model, der er nem at håndtere og som ikke giver nye unødvendige gebyrer for virksomhederne, siger afdelingschef i Dansk Byggeri Niels Nielsen.

Cheføkonom i Håndværksrådet Jakob Brandt er helt enig.

- Som det ser ud i dag venter virksomhederne i gennemsnit to måneder på at få deres byggesager igennem. I nogle tilfælde kan der gå et helt år. Det koster virksomhederne bunker af penge, så det er vigtigt, at vi får en mere ensartet og effektiv sagsbehandling, siger Jakob Brandt.