Byggeboom lader vente på sig lidt endnu

Danmark står endnu ikke over for et byggeboom som i de hedeste år i de gyldne 00ere. Men i brancheorganisationen Dansk Byggeri venter man, at der næste år bliver bygget for 164 mia. kr.

Alt i alt venter Dansk Byggeri, at der i år bliver lavet byggeri og anlæg for 157 milliarder kr. mod 163 milliarder sidste år. Arkivfoto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er gode tider i byggeriet. Der ligger mange ordrer og opgaver og venter for byggebranchen. Det sikrer god beskæftigelse og plads til mange gode medarbejdere.«

Sådan siger administrerende direktør Povl Christensen fra et af Danmarks større entreprenør- og byggefirmaer, Hansson & Knudsen.

I brancheorganisationen Dansk Byggeri fremhæver chefanalytiker Finn Bo Frandsen, at det er i og omkring landets store og større byer med København, Aarhus, Aalborg og Odense i spidsen, at der er mest gang i det spirende opsving i byggebranchen.

Danmark står endnu ikke over for et byggeboom. Alt i alt venter Dansk Byggeri, at der i år bliver lavet byggeri og anlæg for 157 milliarder kr. mod 163 milliarder sidste år.

Næste år ventes tallet at stige til 164 milliarder kr., og dermed er aktiviteterne på højeste niveau siden jubelårene i 00erne. I 2007, da byggeboomet var på sit højeste, blev der bygget for 207 milliarder kr.

Berlingske Business skrev mandag, at der siden april 2013 er skabt 7.800 job i bygge- og anlægsbranchen. Ifølge Dansk Byggeris chefanalytiker, Finn Bo Frandsen, vil beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen falde med ca. 4.500 arbejdere, funktionærer og mestre i 2015 og derefter stige med ca. 4.500 personer i 2016, så til næste år vil der være lige så mange beskæftigede som i fjor.

Han siger, at der i 2016 er stigende byggeaktivitet i de største byer og markant vækst i anlægsaktiviteten, primært på grund af Femern Bælt-forbindelsen, mens nybyggeriet af boliger stiger i moderat tempo fra det rekordlave niveau i 2013.

En dugfrisk analyse fra SparNord, der omfatter 7.650 regnskaber fra 2014 og 60 procent af de selskaber fra byggebranchen, der har mere end fem år på bagen, har tre interessante hovedkonklusioner:

 

 

1. Op mod tre ud af fire byggevirksomheder leverer sorte tal på bundlinjen. Det er højeste niveau siden 2010.

 

2. Andelen af byggevirksomheder med fremgang i indtjening og egenkapital ligger på det højeste niveau i fem år. Godt 56 procent af virksomhederne øgede sidste år resultatet, mens godt 60 procent øgede egenkapitalen.

 

3. Offentlige investeringer og BoligJobordningen har sammen med rekordlave renter sikret byggevirksomhederne et regnskabsmæssigt godt 2014.

Dataene til SparNords analyse af udviklingen i de 7.650 regnskaber er leveret af erhvervsdatabasen Proff.dk.