Bygge-boss: Vi har lært lektien af finanskrisen – det bliver en blød landing

Fremover vil byggeriet blive endnu tættere, og vi kommer til at bo endnu tættere sammen i blandt andet København, lyder det fra Thomas Rovsing, der er adm. direktør i byggebranchen.

Adm. direktør i Envac Thomas Rovsing ved et af de byggerier ved Bella Centeret, som Envac har leveret til. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Op til finanskrisen var det cowboy-land, hvor alt kunne lade sig gøre. Sådan er det ikke i dag, men det er gået lidt for stærkt de foregående år, og byggeriet er på vej ned. Men vi får en meget mere blød landing denne gang.

Sådan lyder det fra adm. direktør i virksomheden Envac, Thomas Rovsing. Firmaet laver produkter til affaldssug til nye etagebyggerier, og den er ledende på det marked i Danmark. Og selv om den kun har ti ansatte, er den en god rettesnor for, hvordan det går med byggeriet.

Thomas Rovsing var med i både opturen før finanskrisen og nedturen, der kom, da krisen satte ind. Han mener, at der de senere år har været lighedspunkter med årene op til finanskrisen.

»Men der er mere fornuft i markedet i dag. Jeg tror, at alle i branchen har lært, at priserne på etagebyggeriet ikke har rykket sig ret meget i forhold til for ti år siden. I 2005 og 2006 væltede det frem med nye boliger, og nogle fandt ud af, at det gik alt for stærkt. I dag er der meget hårdere konkurrence om byggerierne, og vi får en stille og rolig landing,« siger Thomas Rovsing.

Sværere at bygge nyt

Udtalelserne kommer efter, at en ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at byggeriet vil toppe i år, og derefter vil kurven vende til næste år. I 2020 vil der måske endda komme en mindre nedgang i byggebeskæftigelsen. Derved er der udsigt til, at 2019 foreløbig bliver det sidste år med fremgang i beskæftigelsen for byggeriet i det her opsving.

Prognosen fra Dansk Byggeri rækker ikke udover 2020.

Adm. direktør for virksomheden Enclave, Thomas Rovsing.

»I dag er der meget hårdere konkurrence om byggerierne, og vi får en stille og rolig landing.«


Thomas Rovsing fremhæver, at der er en række forhold, der vil trække ned for nybyggeriet både i år og næste år. Der er dels kommet nye og strammere regler for udlån. Det har blandt andet betydet, at man har bremset den handel, hvor nogen lå og opkøbte flere lejligheder for at sælge dem videre med håb om gevinst.

En anden bremse er, at der er færre og færre arealer at bygge på i København, Odense og Aarhus. Specielt omkring havneområderne. Det har gjort, at kommunerne bliver mere og mere kreative for at finde nye områder, der kan bygges på. Men det betyder også, at det bliver dyrere at bygge.

Thomas Rovsing understreger, at han bestemt ikke tror, at nybyggeriet kommer til at gå i stå. Der vil fortsat blive bygget nyt bare i et lavere tempo.

»Vi kommer til at se endnu tættere byggerier, og vi kommer til at bo endnu tættere sammen i nogle spændende byrum. Det vil være et andet tempo, end vi har set de sidste tre til fire år. Problemet er, at der måske har været bygget for meget af de forkerte boliger,« siger Thomas Rovsing.

»Man kan se, hvor mange ejerlejligheder, som ligger til salg til fem mio. kr. Dem er der ikke så mange, som har råd til at købe. Der skal nok bygges flere af de mindre lejligheder,« siger Thomas Rovsing, der mener, at Københavns Kommunes plan, som forhandles i øjeblikket, rummer spændende perspektiver for områder som godsbanearealet og Refshaleøen.