Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det kan lyde helligt, men som direktør i en fondsejet virksomhed er det ikke desto mindre en realitet: Arbejdet består i at tjene så mange penge som muligt til fondens formål. For Neye Fondens direktør, Camilla Raffnsøe, er det dermed ikke for meget sagt, at hun ved at sælge tasker og administrere ejendomme har et altoverskyggende mål:
»Jeg er ansat til at skaffe penge til kræftforskning,« konstaterer hun.
Camilla Raffnsøe har været administrerende direktør i Neye i fem år, og den 135 år lange historie samt fondsejerskabet var en medvirkende årsag til, at hun sagde ja til jobbet. Det giver nemlig en ekstra dimension til det daglige arbejde hos Danmarks største forhandler af tasker, mener hun.
»Det betyder virkelig meget for vores organisation, og vi dyrker det meget. Vi er stolte af vores historie,« siger Camilla Raffnsøe.
Neyes historie går tilbage til 1881, hvor Johannes Neye åbnede en såkaldt galanteributik på Strøget i København. I 1881 var galanterivarer både mere luksuriøse ting og småsager, man benyttede i forbindelse med håndarbejde, og butikken var derfor mest henvendt til kvinder.
Kvinder blev også fremtidens primære kundegruppe, da Neye begyndte at satse på dametasker. Johannes Neyes søn, Knud Neye, drev forretningen videre efter stifterens død, og efter at Knud Neye døde af kræft i en alder af 59 år, stiftede hans hustru, Agathe Neye, en fond for dels at sikre virksomhedens fremtid, dels at støtte forskningen inden for kræftsygdom.
»Der er ingen tvivl om, at vi fokuserer meget på vores formål,« siger Camilla Raffnsøe.
Penge er alfa og omega
Sidste efterår kunne Neye Fonden støtte et forskningsprojekt om kræfttumorer med ti millioner kroner efter en årrække med færre udlodninger på grund af underskud på Neyes drift.
»Det begynder at klinge lidt hult, at du støtter et godt formål, hvis du ikke har nogen penge at støtte det med,« erkender Camilla Raffnsøe og tilføjer, at egenkapitalen hurtigt bliver drænet, hvis der ikke kommer penge ind fra driften.
Neye Fonden har siden 2000 doneret omkring 30 millioner kroner til kræftforskning, men selv om Neye bruger historien og fondens formål aktivt i markedsføringen, afviser Camilla Raffnsøe, at forbrugerne ligefrem skal købe tasker hos Neye for at støtte et godt formål.
»Det er jo ikke sådan, folk skal gå ind til os, fordi de skal støtte kræftforskning. Det skal de gøre, fordi vi har de rigtige varer,« siger hun.