Butik betalte guider 2,5 millioner kroner sort

Skat jagter en virksomhed, som har udbetalt cirka 2,5 mio. kroner sort i anvisningsprovision til guider. Sagen ryger nu i Landsskatteretten.

Foto: Dennis Lehmann. En af de københavnske luksusbutikker, der har betalt sorte penge til kinesiske guider, bliver nu trukket i Landsretten af Skat i København. På billedet er det ikke en kinesisk guide, men en kinesisk turist, der spejler sig i en butiksrude i den dyre ende af Strøget.
Læs mere
Fold sammen

Først krævede kinesiske guider 2,5 millioner kroner for at vise kunder ind i butikken. Nu venter et skattesmæk på over en halv million kroner. Det er situationen for én af de virksomheder, som systematisk har betalt guider for at levere pengestærke kinesiske kunder til butikken. Den pågældende virksomhed bliver trukket i landsskatteretten af Skat i København, fordi den ikke er i stand til at identificere de guider, den har udbetalt mellem 2,4 og 2,5 millioner kroner til.

»Virksomheden har ikke oplyst, hvem beløbene er tildelt, og det er et problem, når vi skal sikre, at der bliver betalt skat af pengene,« siger Peter Møller Jensen, indsatsdirektør i Skat København.

Hvis virksomheden ikke kan eller vil identificere guiderne, må virksomheden selv betale skatteregningen. Den regning vil ifølge Berlingske Business’ beregninger lyde på mindst 600.000 kroner.

Skat har ikke ønsket at oplyse hvilken virksomhed, der er tale om, men tidligere har det lydt fra Skat i København, at det er pels-, ur- og smykkebutikker, som de seneste år har udbetalt anvisningsprovision til kinesiske guider for et millionbeløb.

Virksomhederne er forpligtede til at indberette hver eneste udbetaling, de foretager til guiderne, hvis de ikke skal beskattes af dem. Det har Skat indskærpet over for butikkerne, og langt de fleste registrerer nu systematisk deres udbetalinger til guiderne, lyder det fra Skat.

Alligevel er der massivt skattesnyd på området. De seneste halvandet år har Skat forsøgt at optrevle rundt regnet 100 sager på området. De vedrører mellem 50 og 60 guider og 15 til 17 butikker. Størstedelen af sagerne er afsluttet, og foreløbig er der opklaret skatteundragelser for i omegnen af 25 milloner kroner. Guiderne, som undlader at betale skat af deres indtægter, er i nogle tilfælde særdeles vanskelige for Skat at opspore.

»Der er tale om både herboende guider og guider bosiddende i udlandet. Det drejer sig primært om kinesere,« siger Peter Møller Jensen.