Businessoverblik: Nu går lavprisselskaberne benhårdt efter dig: »Det åbner en ladeport«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Ryanair vil allerede 1. juli flyve på 90 procent af sine ruter med 40 procent af de planlagte afgange, hvor SAS til sommer kun når 40 af 290 ruter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen.

I dag skal regeringscheferne i EU diskutere, hvordan man skal indrette den genopretningsfond, der skal sparke gang i den europæiske økonomi efter coronakrisen.

Men weekenden venter forude. Inden vi tager hul på den, serverer vi dagens friske erhvervsnyheder. Vi skal i dag forbi cigaretsmugling, lavprisflyvninger og feriepenge.

1. Lavprisflyselskaber kan vinde stort på coronakrisen

Lavprisflyselskaber som Ryanair, Wizzair og til dels EasyJet står til masser af muligheder for at kapre passagerer og markedsandele fra blandt andet SAS og Norwegian i den nærmeste fremtid. Fordi de har økonomien i orden, en fleksibel forretningsmodel og lave omkostninger.

Det skriver Finans.

»Coronakrisen kan være øjeblikket, hvor lavprisselskaberne ændrer spillereglerne i luftfarten. De har nemmere ved at tjene penge, når de øger trafikken,« siger luftfartsekspert Hans Jørgen Elnæs fra konsulentvirksomheden WinAir til Finans.

Ryanair vil allerede 1. juli flyve på 90 procent af sine ruter med 40 procent af de planlagte afgange, hvor SAS til sommer kun når 40 af 290 ruter, og Norwegian genåbner 76 ruter men med få afgange. SAS og Norwegian vil derfor blive presset.

»Det åbner en ladeport for lavprisselskaberne,« siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, til mediet.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2. Cigaretsmuglere sender afgift for 385 millioner kroner op i røg

Selv om afgifterne på tobak var i ro fra 2017 til 2019, er forbruget af ulovlige cigaretter fordoblet i Danmark i samme periode.

Med afgiftsstigningen i april, hvor prisen på en pakke steg med fem kroner, blev værdien af Danmarks sorte marked for cigaretter øget for de organiserede kriminelle. Og det får tobakskæmpe til at frygte for eksplosion i den illegale handel.

»Niveauet for illegale cigaretter er stadig forholdsvist lavt, men vi frygter en eksplosion i den illegale handel herhjemme, når de nye afgifter slår igennem, og grænserne i Europa for alvor bliver åbnet,« siger Christopher Arzrouni, kommunikationschef hos tobakskæmpen Philip Morris til Børsen.

Ud af de cirka 55 kroner, som en legal pakke cigaretter typisk koster, indkasserer staten afgift og moms for 46,31 kroner. Philip Morris forventer en yderligere acceleration, når afgiften i 2022 stiger med yderligere fem kroner til 60 kroner for en pakke.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er klar til højere straffe for at dæmme op for det sorte marked.

3. Nu er feriepengene på vej: Så meget vil danskerne bruge på forbrug

Når danskerne senere på året får udbetalt deres indefrosne feriepenge, vil hver anden krone blive brugt på rødvin, rejser og andet forbrug. Resten vil blive brugt på opsparing eller afdrag på gæld.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske.

Hvis danskerne gør, som de svarer i undersøgelsen, vil udbetalingen af de indefrosne feriepenge give et gedigent skub til dansk økonomi, der er hårdt ramt af coronakrisen.

»Undersøgelsen understøtter min tro på, at udbetalingen af de indefrosne feriepenge vil give et markant løft til økonomien, når vi skal i gang med genopbygningsfasen,« siger Claus Thustrup Kreiner, professor i økonomi ved Københavns Universitet.

Sammen med to forskerkolleger har Claus Thustrup Kreiner tidligere fundet frem til, at 60 procent af de såkaldte SP-penge (Særlig Pensionsopsparing, red.), der blev udbetalt i 2009, gik til forbrug. Den konklusion var baseret på en omfattende interviewundersøgelse blandt flere tusinde danskere.

Det er med udgangspunkt i de samme spørgsmål som i førnævnte interviewundersøgelse, at Kantar Gallup har foretaget den nye undersøgelse for Berlingske.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen kommer her med sine bud på, hvad investorerne bør være opmærksomme på torsdag:

  • Selvom det stadig går fremad, og smittetallene med hensyn til covid-19 stadig falder globalt, så er tallene i de amerikanske stater, ikke mindst uden for New York, stadig for høje til, at alle, inklusive investorerne, kan ånde lettede op. Risikoen for, at coronavirus trækker ud, er stadig til stede og i investorernes bevidsthed.
  • Kapitaludvidelsen på 409 millioner kroner for Bang & Olufsen er på vej ind i sin afsluttende fase. Pengene passer i den forstand, at kapitaludvidelsen er garanteret. De kommende og sidste handelsdage med tegningsretter vil vise, hvor stor appetit investorer uden for den nuværende aktionærkreds har på at skyde nye penge i selskabet.
  • Investorerne i SAS har fortsat god grund til at vente i spænding og nervøsitet. Den kapitalplan, der er blevet skitseret, og som skal tilføre selskabet i underkanten af ti milliarder kroner, ikke mindst fra den svenske/danske stat, vil ændre styrkeforholdet mellem eksisterende og nye aktionærer. Mens verden lukker op langsomt, og flere fly kommer på vingerne, er det alt i alt lidt overraskende, at SAS-aktien holder sig så godt, som den gør med udsigt til en meget stor udvanding af de nuværende aktionærer. Det er formentlig blot et spørgsmål om tid, før virkeligheden går op for aktionærerne.

Det sker på markederne:

USA

Lukkekurser torsdag.

Dow Jones -0,15 pct.

S&P 500 +0,06  pct.

Nasdaq +0,33 pct.

Asien

Indeks fredag kl. 06.40

Japan Nikkei +0,73 pct.

Hongkong Hang Seng-0,07 pct.

Kina CSI +0,39 pct.