Business Update: Yellens rentehop, Mærsks tekno-fokus og blåstempling af Uber

Læs mere
Fold sammen

God morgen og velkommen til en torsdag, hvor det er den amerikanske centralbank, der kommer til at præge finansmarkederne.

Efter et langt tilløb hævede den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften sin styringsrente fra 0,5 pct. til 0,75 pct. Det er kun sket to gange i løbet af de sidste 10 år. Det var ventet af de allerfleste økonomer. Mere overraskende er det, at de fleste medlemmer af den amerikanske centralbanks rentekomite forventer yderligere tre renteforhøjelser i 2017 - det er én mere, end forventningen lød før mødet. De amerikanske aktiemarkeder har taget nyhederne med sindsro, mens dollaren er styrket betydeligt.

I dag kan du læse om et par store virksomheder, som står foran nye udfordringer, der skal tackles på nye måder.

SAS’ adm. direktør Rickard Gustafson varslede tirsdag udflagning af fly, for a sikre selskabets fremtidige eksistens. Det er blevet kaldt »Ryanair-metoder«, men topchefen afviser, at SAS bruger så kontroversielle metoder som det irske selskab. Læs interviewet med Gustafson.

På Esplanaden i København åbner A.P. Møller - Mærsk nu for at købe en helt ny og anderledes type virksomheder. De store digitale forandringer får den danske koncern til aktivt at lede efter små teknologi­iværksættere, som kan hjælpe selskabet videre ind i den digitale verden. For det er blandt andet store amerikanske IT-koncerner som Amazon og Google, der udfordrer Mærsk.

For et par uger siden idømte Østre Landsret Uber-chauffører bøder for ulovlig taxikørsel. Berlingske Business har spurgt sit store  Toplederpanel om deres indstilling til Uber. Det viser sig, at langt de færreste virksomheder har noget imod, at de ansatte benytter Uber, når de er på arbejde, og du kan i dag læse om transportvirksomheden Nordic Transport Group, hvor direktør Jørgen Hansen decideret opfordrer de ansatte til at bruge Uber i stedet for de traditionelle hyrevogne.

Vi kan også anbefale portrættet af Google Danmarks nye topchef, Malou Aamund, som henter sin etiske inspiration fra den populære TV-serie Westworld.

God dag og læselyst

Sonny Wichmann, jourhavende på business.dk