Business-update: Virksomheder drukner i usolgte varer

Berlingskes business-redaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Byrummet har været stort set tomt, siden Danmark lukkede ned pga. coronavirussen. Men butikkerne får stadig tilsendt en lind strøm af varer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

God eftermiddag og velkommen til endnu en business-update, som samler de vigtigste erhvervs- og økonomihistorier lige nu, så du kan gå velinformeret og opdateret på weekend.

Som så meget andet for tiden kommer det til at handle meget om coronakrisen, og i dag skal vi bl.a. forbi lukkede butikker og deres mange usolgte varer.

Vi skal også forbi en ny analyse, der peger på, hvad næste skridt af genåbningen bør være.

Dynger af sko, tøj og møbler hober sig op hos danske virksomheder

Selv om mange butikker rundt om i verden er lukket pga. coronakrisen, får de stadig tilsendt en lind strøm af varer.

De kinesiske fabrikker producerer for fuld blus igen, og varerne strømmer nu med forsinkelse ind til havnene i Europa. Det skriver Finans.

»Om et par måneder begynder også efterårskollektionerne at komme, og så bliver der virkelig hårdt pres på lagerkapaciteten hos os og mange andre i tøjbranchen,« siger Erik Andreæ, adm. direktør for den danske børnetøjskoncern Brand4Kids med hovedsæde i Ikast til erhvervsmediet.

Også hos Bestseller vælter varerne ind, og ejer og direktør Anders Holch Povlsen fortalte tidligere på måneden, at selv om butikkerne er lukket, får tøjkoncernen gennemsnitligt tilsendt seks millioner stykker tøj hver uge.

Derfor har Bestseller lejet alt det lagerplads, der var ledigt i Syd- og Sønderjylland til at håndtere de mange varer, de ikke kan komme af med. Dertil kommer 1.000 containere, som er stillet op foran lagrene.

Ny analyse peger på storcentre og gymnasier som næste skridt i genåbningen

Universiteter, gymnasier og storcentre kan blive det næste skridt i en fornuftig økonomisk genåbning herhjemme.

Sådan lyder det i en ny analyse udarbejdet af McKinsey, der er kalibreret til danske forhold af tre økonomer, og som Finans i dag beskriver.

I analysen har man undersøgt, hvilke sektorer og aktiviteter der bør åbne i forhold til smitterisiko og den økonomiske betydning.

Ifølge analysen er bl.a. storcentre, gymnasier og universiteter blandt de sektorer, hvor man kan få det største samfundsøkonomiske udbytte ved en genåbning med den lavest mulige smittefare,

De tre økonomer og  McKinsey opfordrer regeringen til at inddrage flere økonomiske perspektiver i planen af genåbningen.

»Man kan lave de her analyser, og man burde lave dem,« siger Philipp Schrøder, professor i økonomi på Aarhus Universitet, til Finans.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

Børsbarometer: Køb når andre er bange? Derfor er olieaktier populære efter historisk kollaps

Coronakrisen bød i denne uge på endnu en spektakulær markedsbegivenhed – olieprisen røg under nul for første gang nogensinde. Men olieaktier er blandt ugens bedste, og kan være en god investering, siger strateg.

Læs denne uges Børsbarometer af Berlingskes journalist Sara Sjølin her.

En nat i marts fik Ulf Bech nok og gik på Facebook: Nu står han foran et eksporteventyr

Mens politikerne og myndigheder skændtes om Danmarks teststrategi eller mangel på samme, besluttede den fynske iværksætter og virksomhedsejer Ulf Bech Christensen at satse sin virksomhed på at hjælpe med at få styr på coronatest i Danmark. Nu tegner et eksporteventyr sig i horisonten.

Læs interviewet af Berlingskes Vibeke Svansø her.

Overdommerne: Pas på, Anders Holch, nu kommer Bilka og spiser dig. Salling Group tager ugens optur

Salling Group tager en af ugens opture med satsning af en halv milliard på onlinehandel med dagligvarer. Nets' Bo Nilsson tager til gengæld en nedtur. Overdommerne er rent ud sagt bange for, at coronakrisen skal æde af hans milliardstore aktieprogram. Det ville næsten være det værste, der kunne ske. Ugens fyring rammer Kammeradvokatens Boris Frederiksen.

Læs mere overdommerne journalist Birgitte Erhardtsen og erhvervsredaktør Thomas Bernts vurderinger af ugens begivenheder her.

»Kaotisk forløb«: Ministerium fejlinformerede coronaramte rejsebureauer i ugevis

Rejsearrangører blev i flere uger misinformeret om hjælpepakker, der skulle hjælpe dem igennem coronakrisen, fordi Erhvervsministeriet gennem Rejsegarantifonden gav modsatrettede oplysninger.

Det skriver Berlingskes journalist Mads Klitgaard, der har fået fat i en række dokumenter, som beskriver et »kaotisk forløb«. Læs historien her.

Forskere fra Københavns Universitet gør klar til fremtidig produktion af coronavaccine

En ny aftale skal sikre, at en coronavaccine hurtigt kan bliver produceret, såfremt det lykkes forskere fra blandt andet Københavns Universitet at få en vaccine godkendt.

Læs historien af Berlingskes Lasse Friis her.