Business-update: Utraditionelt valg af ny formand for stort advokatfirma

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Advokatfirmaet Bech-Bruun i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til mandagens Business-update.

Mens vi tæller ned til den afgørende EM-kamp mellem Danmark og Rusland klokken 21 i Parken, kan du lige nå at blive opdateret på de seneste erhvervsnyheder.

Vi skal runde et formandsskifte i toppen af advokatbranchen og et rekordstort antal underretninger om hvidvask. Men vi begynder med en nyhed fra en velindtjenende virksomhed.

Boozt kø­ber majoritet af danske guldæg

Modevirksomheden Rosemunde, der især er kendt for sine eksklusive silketoppe med blonder, har fået en ny aktionær i ejerkredsen. Omkring to tredjedele af aktierne er overtaget af den store skandinaviske onlinevirksomhed Boozt, der sælger blandt andet tøj, sko og makeup.

Handlen værdisætter den stort set gældfri nordsjællandske virksomhed til en kvart milliard kroner, skriver Børsen.

Sælgerne er modevirksomhedens direktør, Brian Kristoffersen, og formanden for et af verdens største transportselskaber, DSV, Thomas Plenborg, der er også er professor på Institut for Regnskab ved CBS.

De to beholder en tredjedel af aktierne, der ligger i deres fælles holdingselskab Everyday Luxury Feeling.

De to ejere har bare de seneste fem år trukket over 100 millioner kroner ud i udbytte fra den velindtjenende modevirksomhed.

Bryder mandsdominans i toppen af advokatbranchen

Kvinder har i mere end 30 år været i overtal på jurastudiet. Men trods overvægt af kvinder i fødekæden gennem flere årtier er de 20 største advokatkontorer i hovedsagen ledet og ejet af mænd.

Nu har et exit i utide imidlertid banet vejen for ikke bare et formandsskifte, men også en kvinde i formandsstolen i et af landets største advokatfirmaer, Bech-Bruun.

Ifølge Finans.dk har partnerne i weekenden peget på Anne Buhl Bjelke som arvtager til Simon Evers Hjelmborg, der stopper som formand i forbindelse med sit skifte til konkurrenten Accura.

Dermed bliver hun ene kvinde i toppen af virksomheden. Direktionen består udelukkende af mænd, og hun er også den eneste kvinde i bestyrelsen.

Advokatfirmaet har dog tidligere haft kvindeligt lederskab. Randi Bach Poulsen var i en årrække ledende partner frem til 2014.

Rekordmange underretninger om hvidvask

Hvidvasksekretariatet modtog i i 2020 hele 73.249 underretninger om hvidvask, terrorfinansiering eller anden økonomisk kriminalitet.

Det er ikke alene det højeste antal underretninger nogensinde, men også udtryk for en kraftig vækst i antal indberetninger på næsten 40 procent fra 2019.

Det oplyser Hvidvasksekretariatet i sin årsrapport. Hvidvasksekretariatet er en del af Bagmandspolitiet.

I 2020 udgjorde underretninger om mulig hvidvask 94 procent af det samlede antal underretninger til Hvidvasksekretariatet. Pengeinstitutterne stod med 58.730 underretninger for størsteparten af underretningerne, svarende til over 80 procent af det samlede antal.

Hvidvasksekretariatet leverede 19.756 oplysninger videre til Skattestyrelsen, Udbetaling Danmark, PET og andre relevante myndigheder.

Ifølge Hvidvasksekretariatet har mistanke om svindel med de covid-19-relaterede hjælpepakker også været med til at øge antallet af underretninger.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

 

Alarmklokkerne bimler i køreplan for nye ejendomsvurderinger: »En fuldstændig desavouering«

Skatteminister Morten Bødskov (S) fortalte i sidste uge, at de første 50.000 ejendomsvurderinger udsendes til september, men ministeren nævnte ikke, hvad it-eksperter kalder »alarmerende« konklusioner fra it-tilsyn nedsat af Bødskov. Skatteordfører kalder det »en hård kritik«, der »blev præsenteret som en god nyhed af skatteministeren«. Ifølge skatteministeren er it-tilsynets konklusioner lagt »helt åbent frem«.

Læs historien her.

Disse ansatte havde 100.000 kroner til gode i feriepenge
En bestemt gruppe lønmodtagere gør klogt i at nærlæse deres kontrakter. En ny dom har udløst en massiv efterbetaling af ekstra feriepenge. To bilforhandlere er netop dømt til at skulle efterbetale feriepenge nok til en tur jorden rundt.

Læs historien her.

Detailkæmperne prædiker klimabevidsthed – men når de selv køber ind, fortæller mange en helt anden historie
En række aktører inden for fødevareproduktion er dybt frustrerede over, hvad de oplever som en enorm forskel på de danske detailkæmpers ord og handling på klima og bæredygtighed. Særligt hos Coop handler det ofte kun om prisen, når der købes ind, lyder det. Informationsdirektør afviser kritikken.

Læs historien her.

Norwegian skiller sig af med topchefen
Topchefen for det norske flyselskab Norwegian, Jacob Schram, stopper med øjeblikkelig virkning. Han har siddet i jobbet i halvandet år. Selskabet meldte mandag morgen, at topchef Jacob Schram stopper med øjeblikkelig virkning og bliver afløst af finansdirektør Geir Karlsen.

Læs historien her.

Nu flokkes danskerne om ferierejser – her vil vi hen
Store opsparinger og få muligheder for at bruge penge under coronapandemien er medvirkende til, at rejsebureauerne nu oplever stort salg, vurderer cheføkonom. Det giver det travlhed hos rejsebureauer som Spies, der lige nu oplever et højere salg end i et normalt år.

Læs historien her.