Business Update Søndag: Uretfærdige boligpriser, Novo ved en skillevej og SAS slipper Skandinavien

Læs mere
Fold sammen

God søndag morgen og velkommen til et overblik over nogle af ugens største erhvervshistorier.

Berlingske Business har i denne uge sat fokus på de enorme forskelle i værdien af andelsboliger, som gør det til lidt af et lotteri for købere og sælgere. Der kan være mange hundrede tusinder af kroner i forskel på prisen på en andelsbolig, afhængigt af hvilken valuar der har vurderet den. De store forskelle bunder i forskellige metoder, som valuarer har brugt til at værdisætte andelsejendommene. Men de meget forskellige resultater har udløst erstatningskrav fra andelssælgere, der mener, at de har tabt penge. I to aktuelle sager ved Lyngby Ret har andelssælgere fået henholdsvis cirka 1,8 million og 700.000 kroner mindre for deres lejligheder, end de senere blev vurderet til - uden at det kunne begrundes med den almindelige prisudvikling.

Rod om prissætningen af andelsboliger får nu Folketinget og den konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen til at reagere. Et bredt flertal er klar til at rydde op i de uigennemskuelige regler, der udløser de store prisforskelle på sammenlignelige andelsboliger.

Torsdag var Store Regnskabsdag, da både Novo Nordisk, Danske Bank og DONG Energy åbnede bøgerne og viste, hvordan det er gået i det forløbne år.

Novo Nordisk har i årevis været dansk erhvervslivs ubestridte kronjuvel med en væksthistorie uden sidestykke. Men sådan er det ikke mere. I efteråret stoppede den store børsfest med et brag, da Novo Nordisk ramlede ind i en benhård priskrig i USA - og i år kan Novo blive så hårdt ramt af sit amerikanske hovedbrud, at selskabets tidligere så berømmede vækstrater kan falde ned under nulpunktet.

Novo Nordisks nye koncernchef Lars Fruergaard måtte skuffe de efterhånden hårdt prøvede aktionærer med, at virksomheden ser risiko for fald i både omsætning og indtjening målt i lokal valuta.

I det hele taget er det en hård begyndelse for Fruergaard. I løbet af blot tre uger er medicinalselskabet fra Bagsværd blevet ramt af fire forskellige sagsanlæg i USA, som alle anklager Novo for fusk med priserne på diabetesmedicin. Fire forskellige amerikanske advokatfirmaer har trukket Novo i retten med en målsætning om at kunne dokumentere, at det danske medicinalselskab har ført patienter og investorer bag lyset.

Ret skal dog være ret. Helt sort ser det ikke ud for Novo Nordisk. Koncernen kom gennem 2016 med et nettooverskud på ikke mindre end 38 milliarder kr.

Det er næsten dobbelt så meget som landets største bank, der kom ud af 2016 med 20 milliarder kr. på bundlinjen. Og Danske Bank sender stort set det hele tilbage til aktionærerne i form af aktieudbytte og aktietilbagekøb på trods af, at både nationalbankdirektør Lars Rohde, Finanstilsynet og adskillige eksperter opfordrer bankerne til at bruge overskuddene til at postre sig til dårligere tider og nye kapitalkrav fra EU.

Danske Banks topchef, norske Thomas F. Borgen pointerer dog, at storbanken ikke har behov for at polstre sig yderligere, som situationen er lige nu.

Hos den danske energikæmpe DONG Energi har bundlinjen været rød i årevis, men torsdag brød DONG med den kedelige tendens, da energiselskabet offentliggjorde sit hidtil bedste regnskab.

DONG har efterhånden bygget sin havvindmølleforretning op til at være en fuldgod erstatning for olie-og gasforretningen, der er sat til salg, og netop havvindmøllerne var den store, gode nyhed i torsdagens regnskab, der viste et overskud på 13 milliarder kr. mod et næsten lige så stort underskud i 2015.

Alt mens det blev åbenbaret, at det nu kører på skinner for DONG, meddelte selskabets kontroversielle storaktionær, amerikansk Goldman Sachs, at man nu sætter aktier for næsten syv milliarder kr. til salg, og at man trækker sig ud af bestyrelsen. Goldman Sachs, der for tre år siden mødte seriøs folkelig og politisk modstand som ny aktionær, kan se frem til en samlet gevinst på omkring 12 milliarder kr. for sin ulejlighed som midlertidig aktionær i det danske energiselskab.

Onsdag var dagen, hvor topchefen for SAS, Rickard Gustafson, løftede sløret for SAS' længe ventede planer om sit første brud med den historiske tilknytning til Skandinavien. Han fortalte, at SAS nu vil åbne baser i henholdsvis Málaga og London og indregistrere en håndfuld fly i det irske luftfartsregister. På den måde kan SAS »vende trafikken« fra de to destinationer og flyve med udenlandsk mandskab på de vigtige afgange, hvilket ifølge SAS giver en større besparelse på personaleomkostningerne. Pesonaleorganisationerne er selvsagt ikke positivt stemte, og mon ikke flypassagererne kommer til at høre mere til den sag.

God søndag og god læselyst