Business Update søndag: Økonomer advarer om boligboble og overophedning

(Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Godmorgen og velkommen til et overblik over den forgangne uges vigtigste erhvervshistorier.

Der var sandsynligvis en boligejer eller to, der fik morgenkaffen galt i halsen torsdag morgen, da de så forsiden af Berlingske.

De rekordhøje priser på det københavnske boligmarked fik nemlig nationalbankdirektør, Lars Rohde, til at advare om en boligboble. I avisen sagde han blandt andet, at prisniveauet på ejerlejlighederne i København er blevet så høje, at »det er svært at forklare med indkomstudviklingen og renteudviklingen«. Prisstigningerne er blevet selvforstærkende, sagde nationalbankdirektøren, og kommer der hurtige renteforhøjelser, kan det føre til bratte prisfald, sagde han.

Udmeldingen fra nationalbankdirektøren blev bakket op af talrige økonomer, men ikke alle var enige i, at der er en risiko for en bolig boble.

Som om det ikke var nok, bragte Jyllands-Posten samme dag en anden markant advarsel.

Tænketanken Kraka og topøkonomer argumenterede i avisen for, at regeringen spiller hasard med dansk økonomi ved at foreslå skattelettelser, når arbejdsmarkedet buldrer afsted. I stedet bør regeringen stå klar med opstramninger frem for skattelettelser, lyder budskabet blandt andet fra de to tidligere overvismænd Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og Peter Birch Sørensen i avisen.

Onsdag aften kom der en længe ventet nyhed fra USA og den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Centralbanken hævede som ventet renten med 0,25 procentpoint til 0,75-1,0 procent. Desuden forventer Federal Reserve fortsat yderligere to renteforhøjelser i 2017.

I denne uge kom der også rygter frem om, at Den Europæiske Centralbank kan finde på at hæve renten allerede inden det stort anlagte opkøbsprogram af obligationer udløber i december.

Begynder ECB for alvor at hæve renten, kan det få store konsekvenser for boligejerne.

I den mere kuriøse afdeling lykkedes det tirsdag for Ekstra Bladet, at finde Stein Bagger i Sverige i en lille by uden for Stockholm. Her kører han rundt i en stor Porsche Cayenne, mens han bærer et dyrt ur. Alligevel afviser Stein Bagger i sit første interview i otte år, at han lever et liv i sus og dus.

»Mange havde måske håbet eller troet på, at der skulle holde en forgyldt jumbojet, og så skulle jeg børste tænder i champagne. Sådan er det ikke,« fortæller Stein Bagger, der i dag har skiftet navn til Sten Hansen, om sit nye liv.

Med den bombe runder vi denne søndags nyhedsoverblik af.

 

Med ønsket om en god søndag

Andreas Lønstrup

Journalist og jourhavende, Business.dk