Business Update Søndag: Coop fik sat punktum i »øko-gate«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, om ugen der gik i dansk erhvervsliv.

Portræt af Coops formand, Lasse Bolander. Krisen har aldrig været større i Coop. Det er trist, lyder det fra flere brugsforeninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Godmorgen, det er søndag og tid til et overblik over ugens vigtigste begivenheder inden for erhvervsliv og økonomi.

Ugen begyndte med et nyt strategisk samarbejde mellem skattemyndighederne og MobilePay. Samarbejdet indebærer, at danskere i fremtiden mulighed for frivilligt at sende oplysninger om indtægter direkte til skattevæsenet med et enkelt tryk i MobilePay-appen, hvis de eksempelvis har tjent penge på Airbnb eller har udført privat havearbejde for andre.

To dage senere måtte Danske Bank indkassere et stort nederlag og lukke MobilePay i Norge. Det sker efter, at ærkekonkurrenten Nordea havde vraget den danske mobilbetalingsløsning og i stedet tilsluttet sig Norges mest populære betalingsapp, Vipps, der hidtil har været MobilePays største konkurrent på det norske marked.

Vi bliver ved Danske Bank: Torsdag blev en af de senere års mest omtalte sager om international kriminalitet, hvidvask og menneskerettigheder, den såkaldte Magnitskij-sag, nemlig trukket ind i hvidvask-sagen om Danske Bank, som Berlingske har dækket intensivt i de seneste uger.

Det skete, efter at fransk politi onsdag aften sigtede Danske Bank for hvidvask i forbindelse med transaktioner på 15 millioner euro i bankens afdeling i Estland.

Advokaten Sergej Magnitskij er en whistleblower, der råbte op om skattesvindel og endte sine dage i et russisk fængsel. Magnitskij-sagen omhandler blandt andet skattesvindel og korruption for omkring 1,4 mia. kr. i Rusland.

Over for Berlingske bekræfter Magnitskijs tidligere arbejdsgiver, forretningsmanden William Browder, at den franske sigtelse skyldes pengestrømme fra Magnitskij-sagen.

Nok om Danske Bank.

Det blev nemlig også ugen, hvor dagligvarekoncernen Coop endelig fik skabt ro efter, hvad der vel bedst kan betegnes som et regulært oprør i baglandet.

Konflikten opstod, efter at Coop i forrige uge lancerede annoncer med overskriften »I dag kan du blive fri for sprøjtegift. Gør din oktober til økotober«.

I Sønderjylland valgte 26 Coop-butikker at gå sammen med den lokale landboforening om at indrykke annoncer med budskabet »Coops skræmmekampagne, nej tak« og gik dermed i direkte konfrontation med Coops kommunikationsstrategi. Mandag valgte Coop helt at stoppe kampagnen med den begrundelse, at »kampagnen allerede har fået langt mere eksponering end forventet«.

Onsdag blev bestyrelsesformand Lasse Bolander interviewet i Berlingske Business, hvor han gav sin direktør Peter Høgsted fuld opbakning og samme dag skrev Peter Høgsted selv et indlæg på business.dk, hvor han opfordrede til »mere økologi og mindre krig.«

Dermed blev der sat punktum for Coop-sagen – i hvert fald for nu.

Vi bliver dog i dagligvarebranchen, for tirsdag kunne Børsen skrive historien om, at Dansk Supermarked allerede nu melder sig klar til at købe A.P. Møller-Mærsk ud koncernen.

Efter planen skulle Mærsk først sælge sin aktiepost på 19 pct. i Dansk Supermarked i 2019, men et stærkt cashflow og penge på kistebunden får altså Nils Smedegaard Andersen, bestyrelsesformand i Dansk Supermarked, til at accelerere processen.

I næste uge præsenterer Huawei, der for nyligt passerede Apple på listen over de bedst sælgende smartphones på verdensplan, sin nye telefon.

Mandag er der rådsmøde for udenrigsanliggender i EU. Mødet finder sted i Luxembourg, så åbner IT-Universitetet i Købnhavn dørene til en IT-Camp, hvor teenagepiger med en spirende interesse for it og teknologi kan blive klogere på blandt andet programmering, robotter og big data.

Skoler og gymnasier holder efterårsferie i den kommende uge, men ikke Berlingske Business, så følg med digitalt og på print for de seneste nyheder om virksomheder, økonomi og finans.

Med ønsket om en forsat god søndag

Andreas Lønstrup, nyhedsredaktør på Berlingske Business.