Business Update søndag: Vandfly på vingerne, bidragssatsens højdespring og DONGs milliardvækst

Godmorgen

Velkommen til et tilbageblik på endnu en spændende uge i dansk erhvervsliv.

DONG har stået for de fleste overskrifter i denne uge. DONG Energy udsendte torsdag sit længe ventede prospekt, hvor energiselskabet bliver værdisat til mellem 83,5 og 106,5 mia. kr. Dermed bliver energiselskabet den største børsnotering på den danske børs nogensinde. For forventet genopstod debatten om DONG og den to år gamle kapitaludvidelse, hvor bl.a. Goldman Sachs kom ind som medejer. Det er i den grad et selskab, der kan bringe sindene i kog, og som de danske politikere hellere ikke har været sene til at udnytte i deres kamp for taletid.

Noget andet, der i den grad kan sætte sind i kog, er ordet »bidragssatser«. I særdeleshed i kombination med ordet »stiger«. Tirsdag stod det klart, at prisstigninger på realkreditlånet er på vej til ca. 1/3 af kunderne hos Realkredit Danmark. Bidragssatsen stiger 29 pct. for kunder med F1- og F2-lån, mens kunder med F3- og F4-lån rammes af en stigning på 23 pct. Berlingske forsøgte tirsdag, at fremlægge teksten og forklare, hvorfor de bidragssatser stiger.

2016 kan gøre danskerne fattigere. Så muntert var budskabet fra landets Finansminister fredag. På grund af den sløje økonomiske udvikling i Danmark og resten af den vestlige verden måtte regeringen skrue ned for sine forventninger til den økonomiske vækst i år og næste år. Hvis weekendhumøret ikke for alvor var blevet påvirket af Claus Hjort, så kunne det få en ekstra nøk nedad fra økonomerne. Regeringen slår nemlig en tone an, der er lidt for optimistisk i forhold til de faktiske forhold, mener flere økonomer.

Bedre var humøret i de høje luftlag onsdag. Her en ny vandflyrute åbnet mellem København og Aarhus. Nordic Seaplanes' vandflyver af typen Havilland Twin Otter vil fragte passagerer mellem København og Aarhus på én time for ca. 2000 kr. . Rigmanden bag selskabet er allerede klar med yderligere investeringer. Se ham fortælle om planerne i dette glimerende TV-indslag.

Det er ikke kun vandflyvere, der lander i København. Også en svensk restaurantkæde er på vej. På et 1.400 kvadratmeter stort lokale i bygningerne hos det gamle Daells Varehus på Nørregade, indretter svenske Boulebar en park med petanquebaner og en fransk restaurant. Stilen er knap så kærlig som Paris, men mere rustik og rå baggårdsagtig med den franske millionby Marseille som forbillede.

Nordmændene kan også indtage Danmark. Den norske sportskæde XXL rykkede ind på det danske marked i denne uge, og ifølge direktøren kommer kæden til landet for at tage markedsandele. Det kommer de meget vel til, mener ekspert, mens konkurrenterne ikke er imponerede over det norske koncept.

Med ønsket om en fortsat god søndag

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende, Business.dk