Business Update søndag: Vagtskifte i A.P. Møller-Mærsk

God søndag morgen og velkommen til et overblik over nogle af ugens største erhvervshistorier.

Det blev en uge pakket med årsregnskaber fra nogle af landets største selskaber, men midt i vrimlen af tal var der alligevel én virksomhed, som tiltrak sig det meste af opmærksomheden: A.P. Møller-Mærsk.

For ikke nok med at konglomeratet præsterede det største underskud i danmarkshistorien på 13,2 mia. kr. Man valgte også lejligheden til at annoncere en udskiftning på formandsposten for A.P. Møller - Mærsk A/S. Efter 14 år som bestyrelsesformand stopper Michael Pram Rasmussen.

Afløseren bliver en forholdsvis ny mand i Mærsk-regi. Jim Hagemann Snabe har kun siddet et år i bestyrelsen for A.P. Møller – Mærsk og har ikke nogen længere historik med ejerfamilien. Men de store digitale forandringer, som skyller ind over traditionelle virksomheder, har nødvendiggjort et skifte. Snabe skal ganske enkelt puste støvet af gamle Mærsk.

Kan »frelseren« Snabe så lykkes med opgaven? Læs erhvervsredaktør Peter Suppli Bensons bud her.

Ugens næstmest opsigtsvækkende historie kom sidst på ugen. Ud af det blå og ikke uden en vis dramatik og mystik annoncerede rigmanden Christian Stadil torsdag aften, at Hummels mangeårige direktør, Søren Schriver, er blevet fyret med øjeblikkelig virkning, efter bestyrelsen har konstateret uregelmæssigheder i et tyrkisk datterselskab. Søren Schriver selv er chokeret over fyringen og afviser at skulle have forhold sig illoyalt. Som om sagen ikke er alvorlig nok, så rammer fyringen også direkte ned i Hummels tyrkiske guldåre.

Det blev også ugen, hvor det kom frem, at Danmarks største byggemarkedskæde, Silvan, skal have ny ejer. Ejeren, pressede DT Group, vil satse på håndværkermarkedet og sætter derfor Silvan til salg for et milliardbeløb. For nylig varslede DT Groups topchef Søren P. Olesen lukning af ti Stark-byggemarkeder, som ikke tjente penge nok. Nu tager Olesen skridtet videre og gør klar til at sælge ud af arvesølvet.

Fortsat god søndag

Jesper Woldenhof

Jourhavende, Business.dk