Business Update søndag: 'Uber-vundet', den fedeste lønningsliste og Made in Denmark vs. Thailand

Foto: Øverst tv. PR-foto, øverst th. Nikolai Linares, nederst tv. Sofie Mathiassen, nederst th. Mathias Bojesen Fold sammen
Læs mere

God søndag morgen. Fik du ikke lige fulgt med i erhvervspressen i den forgangne uge, så kan du her læse - eller genlæse - et udsnit af ugens  store erhvervsnyheder.

Ugens nok mest spektakulære nyhed kom allerede tirsdag, da den udskældte personkørselstjeneste, Uber, kastede håndklædet i ringen og meddelte, at man den. 18. april trækker sig helt fra det danske marked. Det var til stor glæde for fagbevægelsen og taxibranchen, der siden Uber blev lanceret i Danmark har protesteret massivt mod den nye konkurrent. Der er dog ingen tvivl om, at Uber har fået rettet søgelyset mod taxibranchen. For den amerikanske samkørselstjeneste kan altså noget på  den digitale side, som faldt i god jord hos mange danskere.

En af Ubers største støtter er Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance, og ikke så snart Uber havde overgivet sig herhjemme, provokerede han ved at få en varevogn fra transporttjenesten Mover til at køre sin taske til Christiansborg - med ham selv på passagersædet. På den måde ville han vise, at Uber-konceptet kan fortsætte trods en ny og fortsat restriktiv taxilovgivning. Det stunt faldt imidlertid ikke i god jord hos Mover, der er en slags varetransportens svar på Uber.

Ny teknologi, digitale serviceløsninger og robotter i industrien var også et business-tema i den forløbne uge. Antallet af danske topledere, som vil outsource produktion, falder kraftigt, viser ny undersøgelse fra revisions- og rådgivningsvirksomheden PwC. Robotter og digitalisering gør det nemlig langt bedre at beholde produktionen i Danmark.

Blandt de danske topledere svarer kun 27 pct., at de planlægger at outsource produktion i løbet af det kommende år, hvor det sidste år var over halvdelen af toplederne, som ville outsource. Interessant er det, at automatiseringen vil gøre vores varer billigere og dermed skabe grundlag for nye arbejdspladser.

Men der er altså langt vej før alle danske varer er »Made in Denmark« igen. På Berlingske Business har vi haft en reporter i Thailand, som blandt andet besøgte Pandoras smykkeproduktion.

Kom med til den nye fabrik i Chiang Mai i det nordlige Thailand, hvor Pandora fremstiller håndlavede smykker i hastigt tempo og på en måde, så det danske selskab hurtigt at ændre produktionen, hvis forbrugerne efterspørger særlige produkter. Lige nu arbejder der 12.500 på Pandoras fabrikker i Thailand. Når alle fabrikkerne er udbygget, vil tallet nå op mod 18.000.

Læs også historien om Caspar Bo Jensen, der nærmest har været fast gæst i kritiske TV-programmer som Kontant og Basta. Siden har han fået stor succes i Thailand, hvor hans 500 ansatte driver en auktionsside, som thaierne elsker.

Her på Business går der knap en formiddag, uden at der strømmer mails ind om iværksættere med gode ideer, kapitalindsprøjtninger og en fremtid som selvstændige. Men ifølge Danmarks Statistik tjener 40 procent af selvstændige det samme som den bedst betalte gruppe kontanthjælpsmodtagere, når alle indtægter er talt med. Begge grupper har under 240.000 kr. til rådighed om året, når alt er tjent og betalt af igen.

Har man ikke mod på at løbe risikoen som selvstændig, og ønsker man en solid høj indkomst. Ja, så er det videreuddannelse, man skal satse på, og ugens absolut mest læste historie på business.dk handlede netop om hvilke uddannelser, der sikrer den højeste løn.

Vælger man alligevel iværksættervejen, så er der råd at hente i vores nye omgang med podcastserien »Succes Kriteriet« om drømme og ambitioner, som udkommer hver tirsdag frem til 30. maj.

God læselyst og fortsat god søndag