Business Update søndag: Tvivl om Danske Bank-topchefs forsvar i hvidvasksag

Foto: Nikolai Linares.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen

Hvidvask-sagen stjal endnu engang billedet denne uge i dansk erhvervsliv. For højest overraskende blev der onsdag sået tvivl om Danske Bank-topchef Thomas Borgens hidtidige forklaringer om bankens rolle.

Hidtil har Thomas Borgen forklaret, at Danske Bank først i 2014 opdagede, at banken formentlig blev misbrugt til hvidvask i Estland. Men allerede året før advarede bankens egen hvidvaskafdeling om mulige problemer i Estland. Det viser en mail sendt i foråret 2013 fra en chef i Danske Bank-­koncernens afdeling for hvidvask-overvågning til blandt andet ledelsen i den estiske filial samt til en direktør i selve Danske Bank-koncernen. Af mailen fremgår det, at man både i det ­estiske og det danske finanstilsyn var »bekymret« over »russiske kunder« i den estiske filial. Desuden fremgår det, at det estiske finanstilsyn flere gange henvendte sig til banken om emnet, men at tilsynsmyndighederne ikke mente, at ­Danske Bank tog sagen »særligt seriøst«.

Samtidig er det kommet frem, at de danske myndigheder allerede for fire år siden blev orienteret om, at landets to største banker var blevet benyttet af kriminelle til at hvidvaske illegale penge. Men myndighederne afviste pure at efterforske sagen – ­angiveligt bl.a. fordi forholdene var forældede. Imens fortsatte milliarder af hvid­vaskede kroner at fosse gennem de to banker, uden at hverken myndigheder eller banker greb ind. En aktindsigt viser samtidig, at Finanstilsynet på seks år kun har været på 22 hvidvask-kontroller i landets mere end 100 banker, ligesom kun mellem tre og fire ansatte i Finanstilsynet de sidste seks år har haft til opgave at kontrollere, om de flere end 100 danske banker og pengeinstitutter overholder hvidvaskloven.

I en kommentar til de nye oplysninger om Danske Banks og myndighedernes rolle skriver Jens Chr. Hansen:

»Advarslerne har altså bimlet og bamlet tilbage i 2013, uden at de ansvarlige gjorde noget. For udenforstående er det svært at forstå denne passivitet, både i Danske Bank og hos perlerækken af offentlige myndigheder. Det kunne tyde på, at de ansvarlige dengang ganske enkelt ikke tog hvidvask alvorligt.«

Du kan læse alle artikler i hvidvask-sagen her.

Fortsat god søndag

Jesper Woldenhof

Jourhavende, Business.dk