Business Update søndag: Tæt på 100 danske talenter, mere Uber-debat og en optimistisk Mærsk-topchef

God søndag.

Ugens Søndags-overblik med de vigtigste, sjoveste og mest spektakulære historier fra Berlingske Business begynder i denne uge med citat, der i bare tre korte og koncise sætninger fortæller, hvorfor ordet talent i denne uge har floreret overalt på business.dk.

Ordene kommer fra iværksætter og business angel Jesper Buch:

»Jeg investerer jo ikke i brands eller produkter. Jeg investerer i mennesker. Det er menneskene, der løfter den fantastisk gode ide.«

Jesper Buch indfanger med disse ord meget præcist, hvorfor Berlingske i denne uge hyldede Talent100 - 100 udvalgte talenter fra dansk erhvervsliv - med en konference, et trykt magasin og massiv dækning på business.dk.

Listen over de udvalgte talenter er en årligt tilbagevendende begivenhed, der besynger de ambitioner og den virketrang, der medvirker til at bringe Danmark videre. Og der grund til at beundre dem. Det kræver noget ekstra at blive udvalgt til listen, skriver erhvervsredaktør Peter Suppli Benson.

Ikke kun Jesper Buch har i den forløbne uge sat ord på, hvad der kræves for at være talent. Topcheferne fra henholdsvis TDC og Deloitte, Pernille Erenbjerg og Anders Dons, fortalte også om, hvordan de øjner og ser et sandt talent i deres virksomheder Se også dette tv-klip med Just Eat-stifteren Jesper Buch, hvor han uddyber sit syn på talenter.

Men hvorfor overhovedet denne massive dækning af talenter? Det svar kom vi også nærmere. Danske virksomheder er nemlig på talentjagt som aldrig før. Et talent som Mads Holmbom oplever jagten på egen krop, og mener i øvrigt, at den foregår meget sobert. Berlingske Business hægtede sig på et konsulenthus og tog til kurtisering på CBS for selv at få et indblik i jagten på de skarpeste hjerner.

For virksomhederne et det et must at gøre sine hoser grønne over for de kvikkeste hjerner. Det er nogle bedre til end andre. Den årlige opgørelse fra konsulentbureauet Universum over, hvor de unge studerende helst vil arbejde, giver et fingerpeg om, hvilke virksomheder der skal til at skrue op for kurtiseringsindsatsen.

Årets 100 talenter har altså fyldt en del i denne uge. Men det er naturligvis ikke det eneste, der er sket i erhvervsverdenen.

De hede debatter

Mandag blev der endnu engang pustet liv i debatten om tjenesten Uber, for jagten på Uber-chaufførerne er tilsyneladende for alvor gået ind. Chaufførerne risikerer at få lagt deres navne, fødselsdatoer og registreringsnumre ind i et omfattende register, der ligger frit fremme på Facebook. Utrygt og ubehageligt, lyder det fra registreret Uber-chauffør. Eksperter mener, registreringen er for omfattende.

Debatten om Uber er også nået helt ind på Christiansborg gange. Uber-balladen har fået et flertal til at kræve ny taxilov. Det er som udgangspunkt godt, skriver souschef på Berlingske Business, Mikael Hjorth, der til gengæld er bekymret over, at mange partiers ordførere på forhånd taler om, at reguleringen som udgangspunkt skal beskytte taxibranchen.

I et interview fortæller Ubers danske direktør i øvrigt, at virakken om selskabet ikke ligefrem stækker Uber, der fortsat vil stadig vokse kraftigt i Danmark.

En anden af ugens hede debatter, som blev delt en hel del på de sociale medier, var Novo-direktør Mads Krogsgaard verbale håndsrækning til landets universiteter ovenpå den seneste tids besparelser. Forskningsdirektøren sagde bl.a. om offentlighedens ofte forsimplede syn på Novo: »Novo Nordisk er fantastisk. Novo Nordisk gør dit og dat. Jeg er altså nødt til at minde om, at de grundlæggende opdagelser, som vi nu er blevet styrtende rige på, er foregået på universiteterne.«

Og han fortsatte:

»Vi får ofte masser af hæder og ære i medierne, men den virkelige hæder og ære burde meget ofte tilfalde universiteterne og samarbejdet mellem universiteterne og os.«

I vores eget blogunivers blev der også sat gang i debatlysten. Læs bl.a. direktør i det rådgivende ingeniørfirma NIRAS, Allan J. Christensens indlæg om vigtigheden af gode karakterer: »Bare lige for at presse dig op til eksamen: Ja, gode karakterer skaffer dig dit første job«.

Eller iværksætteren Jonathan Løws beroligelse til mangen en erhvervsleders frygt for fremtiden : »Disruption? Ta’ du det bare helt roligt!«

Andre tunge nyheder

Svensk presse har udråbt Vestas’ Anders Runevad som storfavorit til at overtage den vaklende chefstol i Ericsson-koncernen. Selv om der kun var tale om rygter, gav det en lille indikation af, hvor vigtig markedet ser på ham som topchef i Vestas. Mandag faldt vindmølleaktien med knap to procent.

A. P. Møller-Mærsks resultat i regnskabet for første kvartal faldt fra 8,41 mia. kr. i fjor til 1,38 mia. kr. i 2016. Men det var alligevel bedre end forventningerne, så aktien steg faktisk. Topchef Nils Smedegaard Andersen, der i lang tid har haft de dystre miner på, ser nu »den perfekte storm drive over«.

Topadvokater skal have det samme i løn. Bech-Bruun-partnerne måles ikke længere på, hvor meget omsætning de hiver hjem til firmaet. I stedet skal de evalueres ud fra nye, blødere adfærdsparametre. Samtidig indføres lige overskudsdeling, så topindtjenende partnere går ned i løn, heriblandt bestyrelsesformanden. Det er noget af et eksperiment, skriver ervhervskommentator Jens Chr. Hansen.

Folketinget kom på hastearbejde tirsdag aften for at lukke, hvad partierne betegner som et hul i lovgivningen. Årsagen var Danmarks ubestridte forkæmper for solceller, Anders Ztorm, der havde sendt et hav af forhåndsgodkendelse af sted til energiministeriet. Læs om ham og sagen, der pludselig satte Folketinget på den anden ende.

Drømmen om at købe sin første bolig eller flytte i noget dyrere kan slutte brat, hvis bankerne eller realkreditinstitutterne ikke vil låne dig penge. Men nu søger flere danskere alternative finansieringsmuligheder for at få fast ejendom under fødderne. Den slags alternative udlån har netop rundet en milliard kroner.

Fra den store verden

Den mystiske skaber af den såkaldte digitale valuta Bitcoin har efter flere års tavshed endelig afsløret sig selv.

Østkystens kasinohovedstad er på randen af konkurs. Atlantic City, der siden forbudstiden har været den amerikanske østkysts mekka for spil og sprit, er i krise. (LINK: )

Klodens befolkning køber færre iPhones og iPads, og for første gang i 13 år skrumper Apples økonomi. Den innovative tech-darling synes at have glemt, hvad der gjorde Apple til verdens mest succesrige elektronikvirksomhed.

I den kommende uge

Den kommende uge står igen i regnskabernes tegn. Pandora, William Demant, Topdanmark, Genmab, Carlsberg og Lundbeck kommer alle med kvartalsregnskaber. Business.dk er med på dem alle.

Fortsat god søndag.

Anders Rostgaard, jourhavende på business.dk