Business Update Søndag: Tæsk til bankaktionærer, sejr til banktop og alternative lån

FOTO: Øverst tv. Niels Ahlmann Olesen, øverst th. Johan Gadegaard, nederst tv. Mathias Løvgreen Bojesen, nederst th. Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God søndag morgen og velkommen til et overblik over nogle af ugens væsentligste erhvervsnyheder.

En gennemgående nyhed i ugen breakede mandag aften, da en gruppe investorer med blandt andre Nykredit og den stenrige Novo-fond kom med et tilbud om at købe statens aktiepost på 81,5 pct. af Vestjysk Bank for sølle 123 mio. kr. Det svarer til en krone pr. aktie, der mandag ved børsslut kostede 14,90 kr. Bankaktien faldt en smule efter købstilbuddet, men den handles stadig til mere end ti gange tilbuddets størrelse, hvilket får eksperter til at advare potentielle investorer om at passe meget godt på.

Det meget lave købstilbud mødte skarp kritik fra blandt andre Dansk Aktionærforening. Men når finansminister Kristian Jensen har nikket ja til det pauvre tilbud, skyldes det, at  EU-Kommissionen længe har undersøgt statens ejerskab i Vestjysk Bank for ulovlig statsstøtte. Og at man havde en klar formodning om, at Kommissionen snart ville træffe en afgørelse, der ikke ville falde ud til Vestjysk Banks fordel. Staten har i årevis forsøgt at finde en køber til den store aktiepost uden held - før nu altså.

Alternativet kunne være en konkurs. Det har man jo set før, og vi blev mindet om striben af bankkrak under finanskrisen, da  11 personer fra topledelsen i den krakkede Amagerbanken mandag morgen blev frifundet i en erstatningssag, hvor statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, havde sagsøgt dem for 900 mio. kr.

To dage senere blev Amagerbankens forhenværende topchef, Jørgen Brændstrup, sammen med den tidligere ejendomsmatador og hotelkonge Henrik Schimming og en forhenværende ansat i banken så frifundet for groft bedrageri i Østre Landsret i en sag om eventuelt misbrug om insideroplysninger. Altså alt i alt en rigtig god uge for Brændstrup.

Mange indehavere af små og mellemstore virksomheder undrer sig nok over, at relativt store banker kan skride i svinget i betragtning af, hvor svært det er for SMVerne at låne penge i banken. Flere og flere benytter sig af andre finansieringskilder, og det nyeste skud på den stamme er crowdfunding.

En af dem, der er gået forgæves i banken, er Dan Adamsen, som ejer en fiskeforretning i Gilleleje. Han skulle bruge 200.000 kr. til at åbne nogle streetfood-boder i blandt andet Helsingør. Men som han siger: »Bankerne uddeler kun paraplyer, når det ikke regner«, og så fik han finansieringen på plads gennem online-låneportalen Flex Funding.

En anden formidler af crowdfunding er dagligvarekæmpen Coop, som tidligere på året begyndte at tilbyde sine kunder at skyde penge i crowdfunding til lokale fødevareproducenter. Et eksempel på den trafik fik vi i onsdagsavisen med Betina Newberry fra Danmarks største vingård, Dyrehøj Vingaard på Røsnæs ved Kalundborg. Hun har fået en aftale om at levere dansk vin til Kvickly, SuperBrugsen og Dagli Brugsen, og vingården er nu i gang med at skaffe 100.000 kr. fra vininteresserede danskere gennem Coops crowdfunding-projekt .

De fleste af os har ikke mod på at kaste os ud i iværksætteri med selvstændig virksomhed. Vi har vores (relativt) trygge job med fast løn. Men den kan også forbedres, og vil du vide hvordan, så læs vores guide til den succesfulde lønforhandling.

Fra den øverste top af dansk erhvervsliv kunne vi fredag berette, at A. P. Møller - Mærsk efter et års arbejde er tæt på at træffe de første valg for, hvordan fremtiden skal tegne sig. Det første skridt i den store opsplitning af Danmarks største virksomhed bliver en separat børsnotering af olieselskabet Maersk Oil. Det kan ske allerede inden for det næste halve år, og det bliver en af de største danske børsnoteringer nogensinde.

Fortsat god søndag - og læselyst

Sonny Wichmann, jourhavende på business.dk