Business Update Søndag: Storkonflikt afblæst, serieiværksætter angriber og Europas store test

En kort uge bød på overenskomst for 500.000 danskere, angreb på realkreditsektoren, ny bejlere til køb af TV 2 og det første nye, danske oliefelt i mere end ti år.

Læs mere
Fold sammen

Godmorgen

Det har været en kort uge med blot fire hverdage, men det har ikke forhindret den i at være begivenhedsrig.

Det var ugen, hvor DA og LO satte sig sammen og blev enige om at vedtage en ny overenskomst for en halv mio. danskere, der er ansat i det private. Lønstigningen bliver på syv procent over tre år. Afstemningen var afventet med spænding for internt i LO havde nogle fagforbund anbefalet et nej til deres medlemmer - heriblandt Fødevareforbundet. Resulatet af afstemningen blev i sidste ende, at 57,2 pct. af medlemmerne i LO stemte ja til aftalen, og dermed blev en potentiel storkonflikt afblæst.

Konflikt kan der godt blive, når en af Danmarks mest kendte serieiværksætter tager brydergreb på den finansielle sektor med billigere boliglån. Morten Lund, der tjente stort på at investere i Skype og tabte stort på at engagere sig i Nyhedsavisen, har i fire år »været verden rundt« og arbejdet på en ny, digital model, der vil fjerne »mellemmanden«, som han kalder realkredit­institutterne. Den digitale platform skal gøre det muligt for pensionskasser og forsikringsselskaber at placere signifikante midler i en form for direkte lån, som skal være grundlaget for et billigere alternativ til realkreditlån.

Selv om der er blevet længere mellem nye oliekilder, er den danske oliealder ikke ovre, for nu sættes det første danske oliefelt i flere end ti år i produktion. Tyske Wintershall og den danske statspartner, Nordsøfonden, står bag det 4.000 meter dybe Ravn-felt i et relativt øde område af Nordsøen.

Og nu til en nyhed fra Berlingskes egen verden. Berlingske Media melder sig nemlig ind i kapløbet om at købe TV 2 i forbindelse med en privatisering af TV-stationen. Med pengestærke belgiske ejere i ryggen vil Berlingske Media udvikle TV 2 yderligere, lyder det fra koncerndirektør i Berlingske Media, Mette Maix.

Det er for tidligt at konkludere, at den europæiske økonomi har klaret skærene og lagt et årti med lavvækst bag sig. For der venter en ubekendt faktor lige om hjørnet. Den vurdering stammer fra Jeremy Hale, global chef for makrostrategi og global aktiv­allokering hos den amerikanske finansgigant Citi, som Berlingske Business har interviewet. Udfordringen er ifølge topøkonomen, at uret tikker for ECB. I december, når det nuværende opkøbsprogram slutter, vil der kun være rundt regnet fire måneder, før ECB løber tør for obligationer, der kan købes under de nuværende regler.

Den kommende uge byder blandt andet på kvartalsregnskaber fra Novozymes, Nordea og Dong Energy.

Med ønsket om en god søndag

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende og nyhedsredaktør, Berlingske Business.