Business Update søndag: Pengesvind, genbrugsvind og cyberkrim

FOTO: Tv. Bax Lindhardt og th. Shutterstock Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen tilbage til hverdagen til alle de, der er kommet fra sommerferie, til et overblik over den seneste uges erhvervsnyt.

Løb feriebudgettet løbsk? Så er der måske hjælp at hente i denne artikel om, hvordan du får privatøkonomien til at hænge sammen igen ovenpå ferien.

Og når vi nu er inde på privatøkonomi, så kunne vi i begyndelsen af den forgangne uge fortælle, at de yngre generationer i stigende grad køber forbrugsvarer på afbetaling frem for at tage forbrugslån. Og det drejer sig altså om alt fra pizzaer til smartphones. Nu advarer eksperter om, at det kan føre unge ud i en uoverskuelig gæld.

Almindelig klatgæld bliver nu om stunder afviklet via MobilePay. Men nu får Danske Banks populære betalingsapp seriøs konkurrence, for den amerikanske IT-gigant Apple er parat til at lancere betalingstjenesten Apple Pay i Danmark. Betalingstjenesten eksisterer allerede i næsten 20 lande, hvor Apple-brugere kan betale trådløst med deres iPhones via den såkaldte NFCteknologi.

Er der nogle, der virkelig er afhænge af pengeoverførsler, så er det de mange danske iværksættere og startup-virksomheder. De kan glæde sig over, at risikovilligheden er særdeles stor for tiden. Niveauet for investeringer i nystiftede virksomheder herhjemme slog sidste år alle rekorder, viser nye tal fra DVCA, der er brancheorganisation for kapitalfonde og ventureinvestorer i Danmark. I alt blev der investeret 672 millioner kroner i venturekapital, hvoraf de 564 millioner kroner eller 84 procent er i den helt tidlige fase. Det er den stik modsatte udvikling af den, der sker i tech-mekkaet Silicon Valley i Californien, hvor millioninvesteringerne i nystiftede vækstvirksomheder løjer af.

Men der er også penge til veletablerede foretagender. Lave elpriser og et usammenhængende elmarked har således gjort det til en god forretning at pille velfungerende, danske vindmøller ned og sætte dem op igen i udlandet, hvor de ofte kan høste en ny omgang statstilskud.

Ugens måske mest kontroversielle erhvervsnyhed handler om, at forsvarsminister Claus Hjort overvejer at give mere magt til Forsvarets Efterretningstjenestes hackerenhed, Center for Cybersikkerhed, som ifølge Forsvarsministeriet er for begrænset i sine beføjelser, hvis man skal dæmme op for den stadig mere avancerede cyberkriminalitet.

Din patientjournal, dine recepter og mails mellem folketingsmedlemmer er nogle af  de ting, som efterretningstjenesten skal have adgang til, hvis overvejelserne i en ny rapport fra Forsvarsministeriet bliver til virkelighed. Politikere, eksperter og Rådet for Digital Sikkerhed mener, at det går langt over grænsen. Men chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, bedyrer, at vi kan være ganske rolige. »Vores opgave er at bidrage til at beskytte Danmark mod cyberangreb. Vi er ikke, som nogle har udlagt det, tyve i natten, der kommer og stjæler folks data. Vi er overhovedet ikke interesserede i folks personlige oplysninger,« siger han.

God søndag og god læselyst

Sonny Wichmann, jourhavende på business.dk