Business Update søndag: Nordea mærker Danske Banks tunge ånde i nakken

FOTO: Tv. Ints Kalnis og th. Kasper Palsnov
Læs mere
Fold sammen

God søndag morgen. Sommerferien er i fuld gang for de fleste, men der er trods alt gang i erhvervslivet og økonomien, og her er et lille resumé af de største erhvervsnyheder fra ugen der gik.

Ugen bød blandt andet på halvårsregnskaber fra de to største banker i Danmark. Og nyhederne fra de to rivaler strittede i hver sin retning.

Nordea er fortsat suverænt storebroderen på omsætningen, der i årets første seks måneder er 50 procent større end Danske Banks. Men Danske Bank ånder den svenske storbank i nakken. Væksten i omsætning og bundlinje i årets første seks måneder er markant højere hos Danske Bank end hos Nordea, og Danske Bank er desuden nordisk mester i forrentningen af egenkapital. Danske Banks topchef Thomas Borgen benyttede også halvårsmeddelelsen til at opjustere sine indtjeningsforventninger for banken til hele året.

Hos Nordea må den danske landechef, Frank Vang-Jensen, erkende, at der netto er flere kunder, der forlader banken, end der kommer nye til. Efter en række møgsager har Nordea seriøse udfordringer med kundetilfredsheden, som simpelthen er alt for lav. Så nu skal filialernes vigtigste salgsmål være at få genskabt tilliden hos kunderne.

Hvis der er én ting, som bankbosserne for landets to største finanshuse er enige om, så er det, at de senere års vilde stigninger på det danske boligmarked er uholdbare. I København er priserne på lejligheder de seneste seks år steget med over 60 pct. som følge af stor efterspørgsel, økonomisk opsving og rekordlave renter, og en stor del af boligerne er finansieret med lån i netop Danske Bank og Nordea. Thomas Borgen og Frank Vang-Jensen tænder nu advarselslamperne.

Med risikoen for en ny boligboble, der brister, er det måske værd at overveje, om man er tilstrækkeligt økonomisk polstret til livet, når karrieren en gang er slut. En opgørelse, som cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos, har trukket fra Danmarks Statistik, viser, at kongerne blandt de kommende pensionister kommer til at tælle læger, advokater og ledere i offentlige stillinger - men også for eksempel menige politifolk.

Dit fag spiller en stor rolle for, om du bliver en rig eller fattig pensionist. Nogle faggrupper får på trods af lav løn en høj pension - andre rammes af såvel lav pension som modregning. Se om din faggruppe har udsigt til et otium på solsiden, og læs hvor meget du bør spare op for at kunne leve et økonomisk set godt liv som pensionist.

Er du mere interesseret i, om din nuværende løn er i over- eller underkanten, så har vi fået Danmarks Statistik til at undersøge, hvor meget personer i alderen 18 til 70 år tjener. Hvis du vil vide, om du tjener mere eller mindre end andre på din alder, så kan du tjekke det her.

God læselyst

Sonny Wichmann, jourhavende på business.dk