Business Update søndag: Mærsks historiske træk, Skats oprydder og sort fredag på børsen

Velkommen til et blik på en yderst begivenhedsrig uge i det højeste luftlag i dansk erhvervsliv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Ugen bød på en historisk nyhed fra den øverste hylde blandt danske virksomheder. Engang var det en stor, magtfuld og altdominerende virksomhed i Danmark. Men tiderne er skiftet, og A.P. Møller – Mærsk er presset til at genopfinde sig selv. I første omgang betyder det, at selskabet splittes i to dele, og det kan blive første skridt mod et farvel til den engang så lukrative olieforretning. En række topdirektører stopper, og fremover er opmærksomheden rettet mod at få væksten tilbage i det store transportområde.

Du kan få overblikket over det nye A.P. Møller - Mærsk her.

De seneste års mange skandalesager i Skat fører til, at Skat bliver revet ned og bygget op på ny. I spidsen for det står Skats midlertidige direktør, Merete Agergaard. Her er det første interview med kvinden, der skal rive Skat ned som vi kender det i dag.

Berlingske har i en periode sat fokus på auktionshuset Lauritz.com, der i år blev en børsnoteret selskab. I løbet ugen blev der stillet skarpt på flere hundrede mistænkelige auktionsbud, der florerer på Lauritz.com. Byd. Fortryd, hvis du får hammerslag. Og byd igen. Den øvelse har flere end 2.000 kunder på Lauritz.com lavet over de seneste to år på auktionssiden Lauritz.com. 2.154 kunder har i perioden fra 2014 til 2016 udnyttet deres ret til at fortryde et salg og efterfølgende budt på samme vare igen, og 382 kunder har i anden omgang budt en højere pris på varen, end de fik hammerslag på i første omgang. Det viser en analyse af forbruger­adfærden på Nordens største auktions­side foretaget af Berlingske Research på baggrund af offentligt tilgængelige data på Lauritz.coms hjemmeside.

Både Dansk Aktionærforening og ekspert i børsforhold undrer sig over forløbet med problematisk Lauritz-ejendom, som et dansk ejendomsselskab nu alligevel ikke vil købe. Salgskokset betyder, at Lauritz.com må vinke farvel til en større millionindtægt.

Ugen blev afsluttet på dramatisk vis på den danske fondsbørs. I måneder er der blevet varmet op til den stort anlagte børsnotering af Nets. Fredag kl. 9 skete det så. Dankortets ejer var checket ind på børsen. Efter de første minutters mindre stigning blev børsfesten dog vendt til skuffelse. Aktien begyndte at falde igen. Dermed endte det som den største børsfuser i seks år.

Men det var ikke kun Nets, der havde en dårlig dag fredag på børs. Lundbeck måtte se aktien falde hele 15,3 pct. til 230,10 kr.

Det skete i kølvandet på Lundbecks fejlslagne fase 3-studie med alzheimersmidlet Idalopirdin, og det er allerede blvet betegnet som et kæmpe tilbagslag for Lundbeck.

I den kommende uge vil vi selvfølgelig følge det danske aktiemarked tæt på Business.dk/Investor.

Vi ønsker dig en rigtig god søndag

Med venlig hilsen

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende, Business.dk