Business Update søndag: Licens-hesten, Onkel Aage og Nykredit-gribben

God morgen og velkommen til afslutningen på en uge, der på Berlingske Business var præget af medarbejdergoder i DR, et advokatdynastis forvaltning af en familieformue, Nykredits undskyldninger for lånegebyrer, Donald Trumps angreb på medicinalindustrien og Volkswagens bodsgang.

Ugens mest omtalte historie handlede om DRs USA-korrespondent, Johannes Langkildes hustrus hest. I mediekredse har der længe floreret et rygte om, at Langkilde i 2013, da han flyttede til USA, fik transporteret fruens hest med over Atlanterhavet for omkring 70.000 licenskroner. I denne uge blev det så endelig bekræftet af DR, og det udløste et ramaskrig blandt politikere - og ikke mindst blandt de tvangsudskrevne licensbetalere. Da kulturminister Mette Bock ( LA) gik ind i sagen, måtte  DR-direktør Ulrik Haagerup da også erkende, at det var helt urimeligt.

En anden sag om forvaltningen af andres midler handlede om advokat Leif Skov, som sammen med sine børn har forvaltet formuen efter den længst afdøde byggematador og rigmand Aage V. Jensen, der også er kendt som »Naturens Onkel Aage«, fordi størstedelen af midlerne bruges til at beskytte den danske natur. En del af formuen er imidlertid placeret i en familiefond, som har været bestyret af Leif Skov.  Aage V. Jensens Family Foundation skulle være til glæde for Aage V. Jensen efterkommere, søskende og nære venner. Men på et tidspunkt blev børn og senere børnebørn slettet som modtagere af penge fra fonden, og en række af Onkel Aages efterkommere er først blevet bekendt med fonden i 2015 - 35 år efter at den blev stiftet - og det stiller de sig naturligvis uforstående over for.

Også Nykredit har hænderne godt nede i lommerne hos kunderne, og realkreditkæmpen er tidligere blevet voldsomt kritiseret for at sende gebyrerne på boliglån - de såkaldte bidragssatser i vejret. Igen og igen har Nykredit henvist til nye kapitalkrav fra EU som begrundelse for de omstridte prisstigninger på boliglån, som trådte i kraft sidste sommer. Nu siger realkreditgiganten, at stigningerne ikke skyldes de netop udskudte Basel IV-krav. Der er således risiko for nye prisforhøjelser, og det har udløst fornyet kritik af Nykredit. I det hele taget er forbrugerne på Herrens mark, når det gælder bidragssatserne.

På sit første officielle pressemøde siden valgsejren gik USAs kommende præsident, Donald Trump, onsdag i kødet på blandt andet medicinalindustrien. Trump beskyldte blandt andet medicinalindustrien »for at slippe af sted med mord«, med henvisning til, at medinalselskaber som Novo Nordisk og Lundbeck har skruet priserne på medicin for højt op. Han bebuder, at han vil sørge for, at medicinpriserne kommer ned igen, hvilket fik aktiekurserne for medicinal- og biotekvirksomheder - herunder Novo Nordisk, Lundbeck og Genmab - til at falde drastisk.

Det er også lykkedes for Trump at presse flere bilproducenter til at droppe lavtlønslandet Mexico til bilproduktion til det amerikanske marked. Og samtidig med at de forskellige bilproducenterne arbejder på at gøre deres hoser grønne for det nye amerikanske styre, erklærede tyske Volkswagen sig i denne uge enig i at betale 2,8 milliarder dollar i bøde i den såkaldte Dieselgate-sag plus 1,5 milliarder dollar for brud på blandt andet den amerikanske miljølovgivning og toldreglerne. Dvs. i alt omkring 30 milliarder danske kr. USA vil desuden sigte seks VW-ansatte i forbindelse med sagen.

Så skulle man tro, at diesel-skandalen snart var ude af verden. Men torsdag anklagede de amerikanske myndigheder Fiat Chrysler  for at have installeret snydesoftware i omkring 104.000 biler, og fredag oplyste franske anklagere, at de har åbnet en undersøgelse af, hvorvidt Renault også har snydt med dieselmålinger på koncernens biler. Aktionærerne i bilindustrien gik således på weekend med endnu et hak i tuden.

Læs eller genlæs nogle af ugens bedste erhvervshistorier. God søndag.

Sonny Wichmann, jourhavende på business.dk