Business Update søndag: Kønsroller på stenalderniveau, populære andelsboliger og disruption

God morgen

København var i den forgangne uge var vært ved Women Deliver, hvor der blev debatteret kvinders rettigheder og udfordringer. Danmark kan bryste sig af at være langt fremme når det gælder kvinders rettigheder og ligestilling, men alligevel er det forstemmende, at der stadig hersker et kønsrollemønster på det danske arbejdsmarked på stenalderniveau. En undersøgelse foretaget blandt flere end 15.0000 danske universitetsstuderende viser således, at de mandlige studerende stadig går benhårdt efter prestige, høj løn og markedssucces hos deres kommende arbejdsgivere, mens kvinderne går efter blødere områder som CSR og et »højere formål« med arbejdet. I kølvandet på den historien blussede debatten om den relativt lille repræsentation af kvindelige topledere op, og ikke mindst en leder i Berlingske fredag bragte sindene i kog.

I den anden ende af arbejdsmarkedet kunne vi i denne uge fortælle, at omkring syv ud af ti af de nye job inden for de seneste tre år er blevet besat af udlændinge. Det viser en helt ny analyse, som Nykredit har udarbejdet. Nykredit har set på de 52.350 nye job, der er kommet i den danske økonomi i perioden fra starten af 2013 og til udgangen af sidste år. Det er de tre år, hvor det danske arbejdsmarked har rejst sig efter at være slået helt i gulvet af finanskrisen. Polakker og rumænere viser sig at være de store vindere i det danske jobmirakel, der har været i gang siden finanskrisen.

Et andet stort tema i Berlingske Business i denne uge var andelsboligmarkedet, som for alvor er kommet i vælten. Boligmarkedet i København er nu så varmt, at selv de kriseramte andelsforeninger med giftige swaplån har let ved at sælge boliger. Beregninger viser, at andelsboliger i København er væsentlig billigere end lejeboliger. Men med det lave renteniveau er ejerboliger også langt billigere end lejeboliger. Du kan i vores tema læse, hvordan man som sælger af en andelsbolig kan komme med i boligprisfesten, og hvordan du som køber gør et godt andelsboligkøb.

Adskillige brancher bliver i disse år rystet af de digitale forandringer, som nogle kalder disruption og andre den fjerde industrielle revolution. Det store danske rederierhverv ved, at ændringerne vil ramme rederier som Norden, A.P. Møller - Mærsk, Torm og Lauritzen,  som ellers har domineret verdens­havene i mere end 100 år. Snart kommer de førerløse skibe, fragtdroner og 3D-printere. Eller måske noget helt fjerde. For præcis, hvad der sker, ved ingen, men at fremtiden indeholder store forandringer for det store danske shippingerhverv, er ingen i tvivl om. Rederierne er bekymrede, men siger, at det, der sker nu, også rummer store muligheder.

Et af tidens mest kontroversielle eksempler på disruption er taxi-appen Uber. Men vi kunne i denne uge beskrive, hvordan Uber nu selv kan blive disruptet. Google lancerer således nu et initiativ i USA, som ifølge eksperterne har potentiale til at reducere Uber til en mindre parentes i verdenshistorien. Den nye satsning handler om intelligent samkørsel, og i sidste ende om de selvkørende biler, som alle bilfabrikanter kaster milliarder i at udvikle.

En form for disruption er det også, når 67 danske pengeinstitutter nu slår tilbage mod Danske Bank, som har taget fusen på konkurrenterne med lanceringen af MobilePay. Sammen med Jyske Bank, Sydbank, Spar Nord, Arbejdernes Landsbank og Nykredit Bank vil de for alvor forsøge at sætte sig på markedet for betaling med dankort på mobiltelefonen.

Mens DSB i den forgangne uge har ligget underdrejet som følge af forsinkede sporarbejder, fik danskerne pludselig en helt ny mulighed for at lade sig transportere mellem landets to største byer. Lasse Rungholm og Lars Erik Nielsen, der står bag Nordic Seaplanes, kunne således torsdag meddele, at vandflyruten mellem København og Aarhus sættes i rutefart på onsdag.

Med ønsket om en god søndag

Sonny Wichmann

Jourhavende, Business.dk