Business Update søndag: Knudstorp nu som den uægte søn, andelsforening i konkursdrama og Probana i strid modvind

Godmorgen

Lego-vagtskifte, andelsforeninger i krise, 4-dages arbejdsuge og Probana. Det har været nøgleordene for ugen i dansk erhvervsliv.

Vi begynder med ugens mest opsigtsvækkende rokade. Manden bag Legos enorme succes de seneste år, Jørgen Vig Knudstorp, stopper som administrerende direktør og erstattes af den hidtidige driftsdirektør, Bali Padda. 60-årige Bali Padda bliver dog ikke en del af det langsigtede perspektiv i Lego: Knudstorps første opgave som formand for Lego Brand Group bliver nemlig at finde en afløser. Indtil denne er fundet, så læs her hvorfor det netop blev Bali Padda, som indtil videre skal føre Lego videre.

Netop Knudstorps nye rolle har været særligt i fokus. Dels går Knudstorp bestyrelsesvejen i Lego, og – som noget helt nyt – bliver han som en slags uægte søn chef for en ny enhed, som skal sikre det aktive familieejerskab og til stadighed beskytte det dyrebare Lego-brand. Det giver mening, fordi Knudstorp forstår familien på en helt speciel måde, lyder det fra Thomas Kirk Kristiansen, som er fjerde generation i stifterfamilien.

Ugen sluttede dramatisk af for andelshaverne i Hostrups Have på Frederiksberg i en sag, som kan få store perspektiver for mange af landets andelsforeninger. Fredag begærede Nykredit nemlig Danmarks største andelsforening konkurs som et modsvar på foreningens beslutning om at sætte huslejen ned, så foreningen ikke har penge til at betale Nykredit. Nykredit ønsker at omgøre beslutningen om huslejenedsættelse, som foreningen begrunder med, at en tidligere stigning ikke har bragt balance i foreningens økonomi. Få svar på de vigtigste spørgsmål i den spegede sag her. Læs også beboerne reaktion på truslen om konkurs her.

De kedelige sager fortsætter med at vælte ned over kursusvirksomheden Probana. Mandag stod en række foredragsholdere frem og berettede om manglende betalinger, brud på aftaler og forgæves forsøg på at få ledelsen i tale i en række kursusvirksomheder, der alle knytter sig til det omstridte Probana Business School, der har Peter Sonne Joensen i spidsen. Fredag kunne vi så fortælle, hvordan en løs formular og forsigtig interesse for flere erhvervsfolk pludselig blev forvandlet til fakturaer på over 30.000 kr., trusler om inkasso og advokater og i ét enkelt tilfælde en fogedsag. De beskylder kort sagt Probana for bøllemetoder. Og som en krølle på den meget lange hale af kritiske historier skiftede Probana så tilsyneladende navn i ugens løb til Vega Business Academy/AKTIV.

Og så til slut en af ugens mest læste historier. 4-dages arbejdsugen er indtil nu blevet beskrevet som et fatamorgana af de fleste økonomer, men hver gang vi på Business skriver om emnet, så bliver artiklerne blandt de mest læste. Således også denne uge, hvor du kan læse historien om en større, dansk virksomhed, der indfører 4-dages arbejdsuge.

Fortsat god søndag

Jesper Woldenhof

Jourhavende, Business.dk