Business Update søndag: Katastrofal timing for presset TDC-boss

Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen og velkommen til dit overblik over ugens vigtigste erhvervsnyheder.

Mens det meste af dansk erhvervsliv er kommet forholdsvist roligt i gang oven på nytåret, så er 2017 allerede ved at udvikle sig til et annus horribilis for teleselskabet TDC, hvor sagen om det famøse nytårsnedbrud fortsætter med at rulle. Det vender vi tilbage til. For vi skal også forbi følgende overskrifter fra ugen der gik:

  • Danskerne vender ryggen til Løkkes pensionsplaner

  • Det skal du holde øje med i 2017

  • Så mange millioner scorer Danmarks rigeste pressechef på Nets

  • Den digitale revolution går hen over hovedet på de fleste danske virksomheder

Vi begynder med danskernes pensioner, som igen er blevet et tema, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bragte emnet på banen i sin nytårstale.

1
Danskerne vender ryggen til Løkkes pensionsplaner

Et flertal af danskerne afviser, at pensionsalderen skal hæves yderligere. En rundspørge, som TNS Gallup har lavet for Berlingske, viser, at 56 procent af de adspurgte mener, at pensionsalderen for raske danskere i fremtiden bør være lavere end de 68 år, der er vedtaget i den såkaldte tilbagetrækningsreform.

Regeringen søsatte i efteråret den såkaldte 2025-plan med blandt andet en senere pensionsalder. Regeringen ville hæve folkepensionsalderen med seks måneder allerede fra 1. januar 2025 med henvisning til, at danskerne i gennemsnit lever længere. Stigningen ville bevirke, at en 60-årig kan forvente en alderdom med 14,5 år på folkepension. Der var ikke opbakning til regeringens plan, og regeringen blev herefter omdannet til en trepartiregering. Nu ventes den nye regering snart at fremsætte en revideret plan inklusive en højere pensionsalder, der vil mindske de offentlige udgifter til pensioner og øge udbuddet af arbejdskraft.

Læs hele historien her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Så mange millioner scorer Danmarks rigeste pressechef på Nets

Det blev et yderst lukrativt jobskifte, som Karsten Anker Petersen foretog i november 2014. Her skiftede han fra at være kommunikationschef i DONG Energy til et tilsvarende job i den noget mindre Dankort-ejer, Nets. Dengang skød han 390.000 kr. ind i et nyt aktieprogram. En investering, som kan vise sig at være i nærheden af 35 mio. kr. værd.

Berlingske har gennemgået hans personlige regnskaber, og Karsten Anker Petersen bekræfter, at han kan tjene op mod 35 mio. kr. på børsnoteringen af Nets, som fandt sted i september.

»Det er korrekt, at det drejer sig om 35 mio. kr. Hvor meget jeg er værd, må andre vurdere. Jeg fik mulighed for at lave en investering, og den investering er heldigvis gået rigtigt godt, og det er jeg utroligt glad for,« siger Karsten Anker Petersen, der understreger, at han gerne havde undgået Berlingskes interesse for hans aktieprogram.

3
Den digitale revolution går hen over hovedet på de fleste danske virksomheder

Dansk erhvervsliv er i fare for at knække over i to grupper: De virksom­heder, der rider med på den digitale revolution, og dem, der står tilbage og undlader at gribe mulighederne.

Det viser en rundspørge fra revisions- og konsulenthuset PriceWaterhouseCooper, PwC, blandt 600 virksomheder.

»Der er en reel risiko for, at dansk erhvervsliv knækker over i de store virksomheder, der er godt med, når det gælder digitalisering, og de små og mellemstore virksomheder, hvor det for mange kan være en stærk udfordring. Det bekræfter flere af vores undersøgelser også,« siger Adam Lebech, branchedirektør for DI Digital.

4
Det skal du holde øje med i 2017

Berlingske Business har pudset kikkerten og stillet skarpt på erhvervsåret 2017. Hvilke topchefer står for skud? Hvilke selskaber kommer på børsen? Hvem sætter den digitale dagsorden? Her er ni bud på, hvad året kan bringe. Læs med her.

5
Nedbrud, hovedbrud, men intet gennembrud

Det startede med et nedbrud, og en uge senere giver det fortsat hovedbrud. Hvem og hvad der forårsagede sort skærm hos 1,2 millioner YouSee-kunder nytårsaften, er fortsat et åbent spørgsmål.

Torsdag så det ellers ud til, at et af de gode brud – et gennembrud – var lige om hjørnet. Først meldte TDC Group, der ejer YouSee, at man nu var sikre på, at der var en bevidst handling bag. Efter fem dages intens efterforskning, der involverede egne såvel som udenlandske eksperter, overdragede TDC torsdag morgen sagen til politiet – helt præcist til Afdeling for Personfarlig Kriminalitet hos Københavns Politi.

Knap var den melding fordøjet i medierne, før politiet kunne oplyse, at man allerede havde anholdt en 51-årig mand, der blev sigtet for at stå bag nedbruddet.

I løbet af torsdag eftermiddag og aften blev manden så afhørt, og han nægtede sig skyldig. Fredag morgen bad politiet TDC om »supplerende oplysninger«, og med dem i hænde valgte man noget overraskende fredag formiddag at løslade den 51-årige mand, om end sigtelserne vil blive opretholdt, oplyste politiet. Læs mere om den spegede saga her.

Det omfattende nedbrud hos Yousee nytårsaften kunne ikke komme på et dårligere tidspunkt for TDC, skriver virksomhedsredaktør Jesper Kongskov i en klumme.

Med ønsket om en fortsat god søndag

Jesper Woldenhof

Jourhavende, Business.dk