Business Update Søndag: Hvidvask, sort guld, en fri fugl og to tremmeruskere

Foto: Tv. Niels Ahlmann Olesen, øverst th. Thorkild Amdi, nederst th. Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

God søndag morgen med sommertid - har du husket at stille uret en time frem?

Velkommen til et overblik over ugens største erhvervsbegivenheder, der blandt andet omfattede en ny skandale med danske banker i centrum og store nyheder blandt danske erhvervscelebrities.

Det første først. Berlingske kunne mandag aften afsløre, at Danmarks to største banker er centrale i en omfattende sag om grænseoverskridende kriminalitet og hvidvask af milliarder af kroner. Ifølge myndighederne i Moldova og Letland har et internationalt kriminelt netværk gennem flere år haft held med at skjule milliarder af kroner fra illegale aktiviteter via konti i en række store, internationale banker - herunder altså også Nordea Bank Danmark og Danske Banks estiske filial. Samlet er der overført mere end syv milliarder kroner til de danske banker fordelt på flere end 1.700 pengeoverførsler mellem 2011 og 2014.

I Danske Bank erkender man, at kontrollen har svigtet. »Vi har ikke haft styr nok på den her type af kunder og ikke været gode nok til at overvåge mistænkelige transaktioner i den estiske filial,« lød det fra Flemming Pristed, chefjurist i Danske Bank, som understreger, at banken har strammet gevaldigt op på hvidvaskovervågningen, ligesom ledelsen i Estland er blevet skiftet ud.

Mens Danske Bank og Nordea i flere år lagde bank til overførsler fra den omfattende sag om hvidvask, reagerede Sydbank omgående. Alene to transaktioner i den globale hvidvasksag på samlet knap 1,9 millioner kroner til et selskab på Bahamas fik  Sydbank til at sparke to russiske kunder ud i 2014.

De politiske vinde har blæst hårdt oven på Berlingskes afsløringer. Statsministeren karakteriserede sagen som »noget svineri«, og erhvervsminister Brian Mikkelsen har indkaldt til et politisk møde, hvor der skal drøftes nye og hårdere sanktioner mod bankerne. Så det sidste ord er ikke sagt i den sag.

En anden stor - men langt mere fredelig - sag fandt sin løsning i midten af ugen, hvor offentligheden blev præsenteret for et bredt politisk flertal for en ny Nordsø-aftale. Den nye aftale sikrer bedre fradragsmuligheder for olieselskaberne i Nordsøen, som dog må leve med en gradvist stigende beskatning, hvis olieprisen stiger.

Aftalen kommer efter et højspændt forløb, der har sit udspring i det vigtige Tyra-felt i Nordsøen. Tyra-platformen er i løbet af de seneste 30 år sunket fem meter længere ned i havbunden, hvilket kræver en kostbar genopbygning. Dansk Undergrunds Consortium (DUC) med Maersk Oil i spidsen meddelte for snart et år siden, at man ville lukke Tyra-feltet, som 90 procent af den danske gas løber igennem, hvis ikke rammevilkårene i Nordsøen blev forbedret.

Det er de så blevet nu. Den nye Nordsø-aftale bærer præg af at være en »Lex Tyra«, og Maersk Oil har da også allerede nikket til aftalen og forpligtiget sig til en fuld udbygning af det udfordrede Tyra-felt.

I dansk erhvervslivs fineste persongalleri meddelte en af de mest succesrige danske topchefer, Niels B. Christiansen, onsdag, at han forlader Danfoss efter 12 år. Den 50-årige ingeniøruddannede superstjerne i dansk erhvervsliv lader skinne klart igennem, at han endnu ikke har bestemt sig for, hvad han nu skal, men at han er åben over for alle muligheder ude og hjemme, som topchef eller i en bestyrelseskarriere. Og hans snart tidligere arbejdsgiver, Danfoss-ejer og bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen, spår da også Niels B. Christiansen en stor karriere i udlandet.

Niels B. Christiansen bliver afløst af Danfoss’ mangeårige chief operating officer, 52-årige Kim Fausing.

I den mere kulørte - men også alvorlige - afdeling af dansk erhvervsliv blev der torsdag afsagt dom i sagen mod Parkens tidligere bestyrelsesformand, Flemming »Don Ø« Østergaard, og tidligere adm. direktør Jørgen Glistrup om kursmanipulation. Da dommeren i Østre Landsret torsdag morgen idømte de to halvandet års ubetinget fængsel, udbrød flere af tilhørerne spontant et »nej« af forfærdelse.

Landsretsdommen var en betydelig skærpelse af byrettens dom fra 2015, hvor Jørgen Glistrup fik seks måneders ubetinget fængsel, og Flemming Østergaard fire måneders ubetinget fængsel.

Østre Landsret havde også et skrappere syn end byretten på, hvad de dømte har tjent på kursmanipulationen. Hos Flemming Østergaard skal der konfiskeres en fortjeneste på hele ni mio kr., hos Jørgen Glistrup 800.000 kr. Oven i det kan de begge se frem til en erstatningssag. Rederiet Clipper Group, der købte aktier i Parken i 2008, kræver en erstatning på 83 mio. kr. fra Parken, Glistrup og Østergaard.

Begge de dømte forretningsfolk er er dybt uenige i dommene og vil forsøge at få sagen for Højesteret.

Fortsat god søndag

Redaktionen