Business Update søndag: Historiske kursklø til Novo, arven efter Dyne-Larsen og guldmageren Pandora

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Vi begynder overblikket over ugen der gik med en lille gåde:

Hvad har følgende fire tal tilfælles: 5, 10, 15 ... 40,61 ?

Hvis du er Novo-investor, så kender du muligvis svaret. Du har endda muligvis også haft ubehagelige drømme om nævnte tal de seneste par dage.

For fredag faldt den helt store bombe fra insulin-giganten, som landede lige oven på selskabets investorer, der svarede ved at flygte fra aktien i et for Novo nærmest uhørt tempo. Det er her tallene kommer ind: Novo gik ind i 2016 med forventninger om vækst i salget på 15 procent frem mod 2020, satte forventningen ned til 10 procent i februar, inden selskabet fredag halverede tallet til beskedne 5 procent.

Og de 40,61? Det er aktiens tab i procent i år til dato. Det værste tab nogensinde, hvis det holder året ud. Værre end 2002 og den store nedjustering i april samme år om hvilken topchef Lars Rebien Sørensen dengang udtalte: »Det er dybt skuffende også for mig personligt«.

Men når den kortvarige overraskelse har lagt sig, så kan vi her på Berlingske Business ikke undlade at fremhæve, at vore læsere over en længere periode har kunnet ane, at der var noget i gære hos Novo. Vi har i månedsvis sat fokus på Novos problemer på det amerikanske marked, og hvis du vil forstå selskabets udfordringer og tillidskløften i forhold til investorerne, så er den bedste måde at læse sig gennem Business' Thomas Mikkel Mortensens artikler fra den seneste tid. De kan læses her.

Læs også Jens Chr. Hansens blog om samme emne, hvor han placerer ansvaret for Novos trængsler på børsen entydigt hos topledelsen.

Novos trængsler til trods, så klarer Danmarks 1000 største virksomheder sig fint for tiden, hvis man alene kigger på overskuddet, som er historisk stort. Til gengæld er de mindre risikovillige, viser Berlingske Business Magasins Guld1000-opgørelse. Virksomhederne kunne frigive store milliardbeløb til at investere i vækst, hvis de ville - men overskuddet ender i selskabernes pengetanke.

Det gælder dog ikke Pandora, som er årets guldmager. Topchef Anders Colding Friis sidder ganske enkelt på en vækstraket, og hans opgave i chefstolen er dels at udvide smykkesortimentet og de geografiske markeder, dels at undgå flaskehalse og selvfedme i organisationen.

Og så til ugens nok mest læste historie: Berlingske Business kunne onsdag afsløre, at Dynekongen Lars Larsen efter syv års arbejde med sit testamente nu er klar med en køreplan, der skal sikre fremtiden for Jysk-koncernen. Lars Larsen overgiver magten til en fondsbestyrelse, som skal sikre Jysks overlevelse mange generationer ud i fremtiden. Dermed slår han fast, at hans to børn ikke kommer til at arve dyneimperiet.

Fortsat god søndag

Jesper Woldenhof

Jourhavende, Business.dk