Business Update søndag: Havarikommissionen under pres, HTH i overskabs-fadæse og vækstkrisen afblæst

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Det har været en livlig uge i dansk erhvervsliv og omegn, og på Berlingske Business er vi kommet vidt omkring.

Vi begynder med DSBs voldsomme pres på Havarikommissionen i en konkret sag fra februar 2013, hvor en ung kvinde fik sin arm i klemme i et DSB-tog på Vejle Station og kun ved et rent mirakel overlevede. Næsten fire år efter har Havarikommissionen endnu ikke offentliggjort sin rapport, men en foreløbig ulykkesrapport rummer ubekvemme konklusioner for DSB, der har protesteret voldsomt. Sagen er billede på det hårde pres på Havarikommissionen fra DSBs side, siger både en tidligere ansat i Havari-kommissionen og den forhenværende sikkerhedschef i DSB. Samtidig er Havarikommissionen præget af sager om uberettigede fyringer, mobning, retssager, psykologbehandling og sygemeldinger.

Det er ikke så tit, vi skriver om køkkenskabe på Berlingske Business, men i denne uge har vi gjort en undtagelse, fordi køkkenselskabet HTH har bidraget med en af de mest mærkværdige sager om håndtering af produktsikkerhed i mands minde. Det hele begyndte med Berlingske Business' afsløring af, at køkkenoverskabe fra HTH har løsrevet sig fra væggen og er faldet ned hos flere kunder. Medarbejdere gjorde køkkenfirmaet opmærksom på risikoen for et år siden, men først efter at Berlingske har omtalt sagen har HTH taget initiativ til at informere kunderne. Siden er det kommet frem, at den tidligere topchef i køkkenfirmaet HTH, Lars Bay-Smidt, røg ud i januar 2016 på baggrund af et opgør om kvaliteten af selskabets køkkenskabe. HTHs kunder undrer sig over forløbet, og sidst men ikke mindst er det kommet frem, at HTH brød loven, da selskabet tøvede med at informere myndighederne.

Mens DSBs og HTHs ageren har været under lup i denne uge, så bød ugen også på en nyhed, vi alle kan glæde os over. Det ser nemlig langt bedre ud for den danske økonomi end hidtil antaget. Det er landets store talfabrik i form af Danmarks Statistik, der har skruet på regnemaskinen og fundet frem til, at den danske økonomi hopper fire pladser op på ranglisten og nu er det ottende-rigeste land i de rige landes samarbejdsorgan, OECD. Det er selvfølgelig meget fint, men hvis Danmark er i stand til at begå så fundamentale fejlskøn over den makroøkonomiske udvikling, hvad kan der så ikke ske i lande som Kina, Rusland og for den sags skyld USA, spørger Claus Skovhus på sin blog.

Fortsat god søndag

Jesper Woldenhof

Jourhavende, Business.dk