Business Update søndag: Handelshåndslag, partnerparty og kursuskonkurs

Foto: Tv. Scanpix, midten Yves Herman og th. Mads Joakim Rimer Rasmussen
Læs mere
Fold sammen

God søndag morgen med en opsummering af de største erhvervsnyheder fra den forgangne uge.

Det blev ugen, hvor EU og Japan gav hånd på deres første - og verdens største - frihandelsaftale mellem de to økonomier, der tilsammen står for ikke mindre end 28 procent af verdens bruttonationalprodukt. Danmark er et af de EU-lande, som står til at få mest ud af aftalen, og ikke mindst landbrugseksporten står til at blive aftalens helt store vinder.

I den danske slagteribranche vurderer man, at eksporten til Japan kan vokse fra fire til seks milliarder kroner. Og Danish Crown har bebudet flere hunderede nye job på sine slagterier. Men også mejerieksporten ventes at få et kraftigt løft med frihandelsaftale.

Fra de bonede gulve fik vi et indblik i økonomien i det diskrete og magtfulde konsulentfirma McKinsey. For nylig kunne vi berette, at konsulentfirmaet i Danmark fik et underskud på over 73 mio. kr. i 2016, hvilket betød, at McKinseys internationale organisation har måttet tilføre det danske selskab 85 mio. kr. I et sjældent interview med McKinseys danske direktør og seniorpartner, Kim Baroudy, fik vi så at vide, at årsagen til det store underskud er, at McKinsey & Company Denmark har udbetalt ekstraordinært store beløb i overskudsdeling til 21 danske partnere.

Men der er absolut ingen krise hos McKinsey, bedyrer Kim Baroudy. »Problemet« er, at McKinsey har så mange og så dygtige partnere, at deres andel af overskuddet i den globale organisation lægger et kraftigt dræn ind i McKinsey & Company i Danmark.

»Danmark anses for at være et talent-hub internt i McKinsey, og vi har relativt mange partnere og relativt mange ekstremt succesfulde partnere. Så når kagen i form af overskuddet i den globale organisation er ekstremt stort som i 2016, får partnerne også en meget stor andel, når overskuddet deles,« siger han

Læs i øvrigt mere om ejerforholdene i McKinseys danske selskab, der har tråde til det amerikanske skattely, Delaware.

Berlingske Business kunne afsløre, at det meget omdiskuterede kursusfirma, Probana Business School er gået konkurs. Skat har for eksempel et tocifret millionbeløb til gode. Men selv om skifteretten i sidste uge erklærede ejer og direktør Peter Sonne Joensen og Probana Business School konkurs, fortsætter direktøren ufortrødent med at sælge kurser.

I februar stiftede Peter Sonne Joensen det engelske selskab IFPE Limited, og ifølge Berlingskes oplysninger er det derigennem, at der stadig sælges kurser via det danske datterselskab IFPE Finans. Den forbindelse granskes af konkursboets kurator Boris Frederiksen, som indtil videre ikke har haft mulighed for at drøfte sagen med Peter Sonne Joensen.

I løbet af ugen lykkedes det den danske rederi gigant A. P. Møller - Mærsk at få nogenlunde styr på tingene efter forrige uges hackerangreb, som gjorde det umuligt for tusindvis af Mærsk-kunder at booke containere. Angrebet på Mærsk er usædvanligt ved sine enorme konsekvenser. Men cyberangreb på danske virksomheder er generelt blevet en del af hverdagen. Siden begyndelsen af 2017 har 55 pct. af toplederne, der har svaret i Berlingske Business' Toplederpanel, været udsat for angreb på deres IT-systemer. Dertil kommer ti pct., som ikke ved, om de har været angrebet.

Angrebene har typisk form af mails med skadeligt software, såkaldte phishing-mails, der forsøger at franarre virksomhedens medarbejdere brugernavne, adgangskoder eller kreditkortoplysninger, eller ransomware, som er en form for digital gidseltagning, hvor hackere krypterer brugernes dokumenter og filer, og derefter kræver løsepenge.

De ukendte bagmænd bag Goldeneye-virussen, som blandt andre lagde Mærsk-koncernen ned, fik i øvrigt kun 67.000 kroner ind i løsesum fra de ramte, skriver britiske medier.

God dag og læselyst

Sonny Wichmann, jourhavende på business.dk