Business Update søndag: »Fattige kællinger«, britisk renteskælv og skridtslag til duksen fra Bagsværd

Læs mere
Fold sammen

God søndag morgen.

Ah, der sker jo lidt nu. Sommeren er ved at gå på hæld, og den der tunge dis af stilstand, ferielukket og out-of-office-reply er ved at lette i erhvervsdanmark. Se blot på den forgangne uge, der vel nok startede stillede ud, men sluttede med brag i London og Bagsværd.

Men lad os starte et andet sted - lad os starte med at tale om kvinder og privatøkonomi.

Berlingske Business sparkede tidligere på ugen gang i en serie om kvinder og økonomi. Men hvorfor nu det, tænker du nok. Jo, fordi der er altså er ret stor forskel på, hvordan kønnene agerer økonomisk, og som alle andre handlinger i livet har det en konsekvens: Her at kvinderne bliver fattigere.

Serien startede ud med historien om, at kvinder sparer mere ensidigt op end mænd.

Ensidigt dækker her over, at langt flere kvinder vælger at beholde opsparingen i banken, mens mænd er mere tilbøjelige til at placere dem i aktier og obligationer. Konsekvensen?

»Groft sagt ender vi med at sidde som nogle fattige, gamle kællinger. Og det er ikke engang mændenes skyld. Det er helt vores egen,« siger Helle Snedker, kundechef i Formuepleje.

Og der var mere dårligt nyt set med ligestillingens strenge briller tirsdag. For ikke nok med, at kvinder ikke scorer gevinster på aktie- og obligationsmarkedet, så er de tillige markant dårligere end mænd til at investere i fast ejendom.

Tal fra Realkredit Danmark viser således, at 21 pct. af de boliglån, som realkreditselskab udsteder, bliver givet til mænd, mens kvinderne tegner sig for noget mindre - 13 procent.

Og hvad betyder det så? Morten Skak, boligøkonom og lektor ved Syddansk Universitet, udlægger teksten:

»Det store billede er, at der er gevinster at hente på ejerboligmarkedet over tid. Ejerboliger stiger typisk i værdi, og det betyder, at mænds formuer vokser, mens kvinders ikke gør det på samme måde. Det skaber en økonomisk ulighed.«

Sonia Khan er økonom hos Realkredit Danmark, og hun lægger ikke fingre imellem og kommer med denne utvetydige opfordring til sine kønsfæller: »Kvinder, tag nu ansvar for jeres økonomi«

En anden kvinde med en klokkeklar opfordring til sine søstre er Louise Fredsbo-Nielsen, der for få år siden tvang sig selv til at begynde at handle aktier. Det er gået godt, og i dag er hun en såkaldt mønsterbryder og i øvrigt medlem af netværket Kvindeøkonomien, der har som raison d'être at få flere kvinder til at interessere sig for økonomi og aktiehandel.

»Vi skal vise, at investeringer ikke handler om at rage til sig og være grådig, men det er også et sted, vi kan sikre vores families økonomi i fremtiden. At den typiske investor ikke er Gordon Gekko (hovedkarakteren i 80’er filmen Wall Street red.), men også kan være din veninde eller din søster. Og at det ikke kun er et sted, hvor vi tager noget fra andre,« siger Louise Fredbo-Nielsen. Så kvinde; kend din kurs.

Og er du i tvivl om, hvordan man lige går i gang med det, så er der gode råd at hente her.

Vi iler videre til Storbritannien, hvor alverdens markeder og analytikere havde øjnene stift rettet mod London torsdag. Da briterne tidligere på sommeren meldte sig ud af EU, stod det klart, at øvelsen ville have temmelig omsiggribende konsekvenser for rigets økonomi. I sådan en situation bliver landets nationalbank hurtigt en central aktør, hvor hvordan vælger den så lige at tackle den nye virkelighed?

Bank of England valgte at banke renten i bund.

Renten blev sænket fra 0,5 pct. til 0,25 - en historisk rentenedsættelse, der ikke alene var den første i syv år, men tillige det laveste niveau i bankens 322 leveår. Og som det ikke var nok i sig selv, ja så annoncerede man også lige sin første inflationsrapport efter Brexit, hvor man nedjusterede forventningerne til landets vækst betragteligt.

Bank of England forventer nu, at den britiske økonomi vil vokse med 0,8 procent og 1,8 procent i henholdsvis 2017 og 2018. Det er en nedjustering fra 2,3 for begge år.

Og kan vi så være helt ligeglade med det? Not really. For knap var det britiske indgreb en realitet, før analytikerne skruede forventningerne op for, at andre centralbanker - Nationalbanken herhjemme inklusiv - ville kopiere kunststykket. Det kan ske så tidligt som til september.

Og vi slutter, hvor vi startede. Nemlig med de nyheder, der meldte sin ankomst i slutningen af ugen, og dermed markerede et tiltrængt brud med en - skal vi sige - halvtør sommer på nyhedsfronten. Både DONG og Novo Nordisk præsenterede nemlig kvartalsregnskaber, og det gik altså ikke stille for sig.

Af de to var det DONG, der var mest ro omkring. Regnskabet var ventet med spænding, da det var det første af sin slags, siden selskabet blev børsnoteret i starten af juni. Det indebar pludselig, at investorer verden over ville sidde klar verden over og vende tommelfingeren op eller ned til regnskabet.

Regnskabet torsdag viste et selskab i god form med en indtjening på 6,4 milliarder i årets første måneder, hvilket blev vurderet som godkendt af de fleste, men det var ikke uden sten i skoen, da man blandt andet hæftede sig ved, at energiselskabet i 2. kvartal havde præsteret en indtjening, som lå lidt under det, investorerne havde forventet.

Men hvis der var små huller i DONGs regnskab, lignede det til sammenligning regulære revner i fundamentet, da Novo Nordisk fredag præsenterede deres kvartalsregnskab.

En skærpet konkurrence på det amerikanske diabetesmarked, havde efterladt medicinalgiganten fra Bagsværd med produktpriser, der var »moderat« lavere end forventningen.

Det lyder jo tilforladeligt nok, men når man samtidig meldte om en forventet hårdere konkurrence på det så lukrative blødermarked, ja så får man en markedsreaktion, der i løbet af 10 minutter gjorde selskabet 70 milliarder mindre værd.

Da børsen var lukket fredag eftermiddag, var selskabet blevet i alt 90 milliarder mindre værd, og efter en nærmest uafbrudt stime af gode nyheder kunne man sige, at virkeligheden har ramt Novo Nordisk.

Er der andre ting, du burde have læst i løbet af ugen?

Tja, når du nu fx tænder fjernsynet henover weekenden og zoomer ind på OL i Brasilien, så kan du have i mente, at værtslandet befinder sig i et økonomisk og politisk morads så dybt, at det kan være svært at få øje på lyspunkterne. Men er OL ikke et lyspunkt i sig selv, kunne man passende spørge? Nej, faktisk ikke rigtig. Der er ikke rnoget, som tyder på, at OL kan være med til at vække sambalandet fra det økonomiske mareridt.

Men i stedet for at slutte ugens nyhedsopsummering i den triste virkelighed, bør ingen snydes for ugens mest læste historie, der handler om 19-årige Cecilie, som fra sin bopæl i Nordjylland drømmer om at eje Europas største webshop. Bedøm selv, om hun er godt på vej.

God søndag.