Business Update søndag: Exit Storbritannien, exit Smedegaard

Godmorgen

Det blev en uge, der kommer til at gå over i erhvervshistorien.

Det første jordskælv blev udløst torsdag, da A.P. Møller - Mærsk smed administrerende direktør Nils Smedegaard Andersen på porten. Beskeden var klar fra bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen: Der skal ske store forandringer i konglomeratet. Alt er i spil. Ny mand ved roret er Søren Skou. I ham får Mærsk ifølge analytikere i langt højere grad en shippingmand for bordenden. Forløbet efterlader dog et indtryk af, at Mærsk-toppen er i vildrede om, hvilke ben konglomeratet skal stå på i fremtiden. At den nye strategi skal ligge klar til vedtagelse allerede inden udgangen af september er samtidig et brud på princippet om rettidig omhu.

I de fleste af årets uger ville udskiftningen af A.P. Møller - Mærsks topchef ikke kunne overgås. Men det blev den. Fredag stemte briterne sig ud af EU, hvilket sendte chokbølger gennem de europæiske børser og valutamarkederne, som i dagene op til afstemningen havde forventet, at briterne ville blive. Pundet raslede ned til historiske dybder, de europæiske banker blev rundbarberet, olien styrtdykkede og guldet strøg til vejrs. Helt usædvanligt var traderne og analytikerne i storbanken Nordea på arbejde hele natten for at følge og reagere på konsekvenserne. Kort sagt en klassisk krisereaktion på markederne. Det store spørgsmål er: Hvad sker der mandag morgen?

Og hvad betyder brexit så for Danmark?

Til at begynde med vil det lægge en alvorlig dæmper på det skrøbelige danske opsving. Samtidig kan der komme et pres på den danske krone, som dog vil blive imødegået af direktøren for Nationalbanken, Lars Rohde. I princippet kan de danske boligejere glæde sig over lavere renter på grund af briternes farvel. Men usikkerhed og forventning om lavere vækst og beskæftigelse bør overskygge det, vurderer Nordea og Danske Bank. Til gengæld kan danske turister i Storbritannien, Sverige og Norge glæde sig over, at pengene rækker noget længere på grund af valutakursfaldet.

De danske virksomheder, som er særligt eksponerede over for Storbritannien, brugte fortrinsvis fredagen til at mane til ro. I verdens største svineslagteri Danish Crown tager man det helt roligt: Briterne vil også spise bacon i fremtiden - og med et lavere pund må de bare betale mere. Anderledes problematisk er sagen for Tiger-kæden, hvor chefen for den engelske afdeling er bekymret for sine ansatte, hvoraf mange har pas fra andre EU-lande. Ingen ved endnu, hvordan Storbritanniens farvel til EU vil påvirke de ansattes arbejdstilladelse. I kraft af at Storbritannien er et af Danmarks vigtigste eksportmarkeder, har miljø- og fødevareminister Esben Lund Larsen (V) fredag nedsat en arbejdsgruppe, der skal arbejde for at sikre dansk erhvervslivs interesser.

Det bliver en spændende uge, vi går i møde. Nervøse markeder og endeløse møderækker involverende europæiske politikere med alvorlige miner. Én mand tager dog brexit i stiv arm.

»Folk kan tage det helt roligt. Alle er meget hysteriske, når sådan noget sker. Selvfølgelig er der nogle reaktioner i markedet, hvor pundet og aktiekurserne falder. Men vi vil se, at det stabiliserer sig i løbet af få dage«, lød det fra Saxo Bank-milliardær Lars Seir fra sin yacht ud for Cannes.

Fortsat god søndag

Jesper Woldenhof

Jourhavende, Business.dk