Business Update søndag: Elbiler i parkeringsbås, navneleg i DONG og uro i Coop

FOTO: tv. Thomas Lekfeldt, midten Mads Claus Rasmussen, th. Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

God søndag morgen og velkommen til et tilbageblik på denne uges store erhvervshistorier.

Lang om længe er der kommet klarhed over de nye bilafgifter, og endelig fik de danske bilkøbere noget konkret at forholde sig til. Så kan vi andre nu sidde og regne på, hvor meget de nye afgifter har kappet af værdien af min gamle dieselhakker eller din ét år gamle Audi A4 - av, av, av.

Forrige uges aftale om bilafgifterne mellem regeringen og Dansk Folkeparti kommer dog næppe til at sætte gang i salget af elbiler, der gik fuldstændig i stå ved udgangen af 2015, da afgiftsfritagelsen ophørte. Berlingske Business har i denne uge sat fokus på dilemmaet, at Danmark ønsker bedre miljø, men at det er så forbandet svært at undvære de mange dejlige milliarder i afgifter på biler, benzin, diesel og CO2-udledning fra brændstoffet.

De nye bilafgifter, der gør det endnu mere attraktivt at købe benzin- og dieselbiler frem for elbiler, gør det nærmest umuligt at leve op til Danmarks ambitiøse klimamål om, at Danmark i 2030 skal  have mindst 50 procent af sit energibehov dækket af vedvarende energi, og at Danmark i 2050 skal være uafhængig af fossile brændsler.

Mens bilejerne har kunnet ånde lettet op over at slippe billigere, kan også en masse boligejere i København og Aarhus med flekslån tørre svenden af panden. Erhvervsminister Brian Mikkelsen har nemlig nu droppet den planlagte stramning af realkreditudlån i København og Aarhus indtil videre, så det er »business as usual« for kunderne i realkreditselskaberne.

Og så skete det uomgåelige. Den danske energikæmpe DONG Energy har skiftet navn. Forkortelsen for Dansk Olie og Naturgas er ikke længere relevant, da virksomheden er gået fra sort til grønt  - og så har det måske også været lidt penibelt i engelsktalende lande at være kendt som Diller Energi. Det overraskende var så, at virksomheden fremover hedder Ørsted efter den verdensberømte danske fysiker, kemiker og farmaceut, som opdagede elektromagnetismen. NEJ... var vi nogle, der råbte til at begynde med. Et Ø i navnet på en international koncern. Men med Øet designet som en tænd/slukknap og trendanalytikenes begejstring for det særlige bogstav, der signalerer Norden og dermed miljøvenlighed, er det måske et rigtigt godt navn.

I den kommende uge vil der efter al sandsynlighed være fokus på landets største dagligvarekoncern, Coop, der blandt andet står bag Brugsen, Fakta og Irma. Der har længe ulmet utilfredshed med Coops topledelse blandt de selvstændige brugsforeninger, der ikke er vildt begejstrede for koncernchef Peter Høgsteds mange nye initiativer. Men en ny økologikampagne og en omstridt forside i medlemsbladet Samvirke har sat sindene i kog hos danske landmænd og sønderjyske butikschefer, og det kan blive gnisten, der antænder en steppebrand og udløser et oprør mod topledelsen. To be continued.....

Fortsat god dag og god læselyst

Sonny Wichmann, jourhavende på Business.dk