Business Update søndag: Dramaet om PostNord

PostNord stjal nyhedsdagsordenen i denne uge.

Godmorgen

Historisk fyringsrunde. Massive serviceforringelser. Behov for en gigantisk milliardindsprøjtning. En ministertaburet, der vakler.

Man må give PostNord, at selskabet formåede at stjæle nyhedsdagsordenen i denne uge. Desværre var det dog kun med dårligt nyt.

Det hele begyndte onsdag eftermiddag, hvor rygterne begyndte at løbe om en kæmpe spare- og omstillingsplan. Da den kort efter blev offentligt kendt, viste det sig, at den indeholdt planer om afskedigelser af tusindvis af ansatte, ligesom en række aktiviteter skæres ned eller helt bort. Spareplanen er på medarbejdersiden så stor, at den mere end fordobler den hidtidige rekord målt på antal ansatte.

Én meget stor hage ved planen er dog, at den ikke alene kan redde ­s­elskabet. Derfor beder PostNord samtidig ejerne – de danske og svenske skatteborgere – om at få 2,34 ­milliarder danske kroner i kassen. Det skal ­l­ukke det hul, som faldende brevmængder ifølge PostNord de seneste år har slået i kassen.

Den sag har i løbet af ugen fået ministertaburetten til at vakle under transportminister Ole Birk Olesen (LA). Ordførere fra flere partier anklager ham for at have haft kendskab til PostNords behov for en kapitalindsprøjtning i milliardklassen siden et møde i december - uden at have informeret partierne. Ministeren afviser dog påstanden.

Uanset udkommet af al den politiske virak, så står PostNords kunder og konkurrenter dog tilbage med en blanding af begejstring og bekymring. Til de begejstrede hører North Media, som planlægger at udnytte, at Postnord blot vil omdele post én gang om ugen til danskerne. Omvendt frygter transportbranchen, at et omstillet PostNord vil skævvride konkurrencen. Dansk Erhverv melder klart ud, at man ønsker at se PostNord privatiseret.

Tilbage står det store spørgsmål om spareplanen i det hele taget kan gøre PostNord til en lukrativ, salgbar forretning? Få et bud på det her.

Fortsat god søndag

Jesper Woldenhof

Jourhavende, Business.dk