Business Update Søndag: DONGs børssucces, Lauritz.com's børskollaps og ny dramatisk udvikling i svindelsag

»Sikke en dag, sikke en dag.« Sådan lød det overvældet fra DONGs koncernchef, Henrik Poulsen, da han klokken lidt i ni torsdag formiddag trådte op på scenen i DONG Energys hovedkontor. Kort tid efter skød han og resten af koncernledelsen DONG-aktien ind på den pulserende fondsbørs, og det skete med et ventet brag af stigning. Aktien steg med 9,8 pct. på den første handelsdag.

DONGs buldren ind på fondsbørsen var uomtvisteligt ugens største historie i erhvevsdanmark. Men det betød såmænd ikke, at ugen derudover var begivenhedsløs. Faktisk bød ugen en række andre opsigtsvækkende nyheder. En af dem var onlineauktionshusets Lauritz.com's pludselig aflyste børsintroduktion.

Torsdag skulle nemlig ikke bare være en festdag for DONG. Det pressede auktionshus Lauritz.com har i længere tid i kastet stjålne blikke mod børsen i Stockholm, og torsdag skulle endelig have været den store dag med adgang til børskapital. Men pludselig blev børsnoteringen aflyst. Siden fulgte et forløb med dyb mystik om aflysningen. Fredag tog Lauritz.com-direktør bladet fra munden og forklarede aflysningen med en dårlig balance mellem investorer. Ny noteringsdag bliver 22. juni 2016.

DONG har frem til sin børsnotering fulgt drejebogen for børsnoteringer til punkt og prikke. Dagen før børsnoteringen kom der alligevel lidt snavs på den ellers velpolerede kommunikationsstrategi. Det viste sig nemlig, at DONG Energy har hemmeligholdt oplysninger, som selskabet gav til en række analytikere i april. Energiselskabet vil ikke fortælle, hvad der gemmer sig bag sorte overstregninger i en vigtig præsentation, som nogle aktianalytikere i april fik adgang til, mens andre blev forment adgang. DONG argumenterede med, at oplysninger var forældede. Men det er ikke grund nok til at skjule oplysninger, fastslog eksperter.

Danmarkshistoriens største svindelsag - sagen om udbyttesvindel for 9,1 mia. kroner - tog fredag en uventet drejning. Bagmandspolitiet har i hemmelighed rejst sigtelse mod en medarbejder i Skat for at være involveret i svindelsagen om refusion af udbytteskat, skrev Weekendavisen. Ifølge DR Nyheder er den sigtede en menig HK-skattemedarbejder fra Skats afdeling i Høje Taastrup, som angiveligt skulle være involveret i sagen. På Berlingske Business er det naturligvis en sag, vi følger tæt.

Og så er der igen ballade om prisen på metroen. Cityringens italienske hovedentreprenør kræver en milliard kroner mere fra bygherren, Metroselskabet, på grund af omfattende ekstraarbejde og millionudgifter til stål. Parterne står stejlt i det, der ligner opgøret om metroens endelige prisskilt. Ender en tvist med en regning til det offentligt ejede metroselskab afviser Venstre at poste flere penge i projektet.

Den årlige store og omfattende imageanalyse fra Berlingske Business bød på nye vindere og tabere - bl.a. kravlede Novo Nordisk op foran Lego. Få det komplette overblik over, hvilke virksomheder der i vores allesammens øjne klarer sig godt og skidt. Alle artiklerne er samlet her.

Er du også lidt fascineret af udviklingen inden for selvkørende biler? Det vilde er, at den udvikling vil rykke rundt på mangt og meget, og i denne uge kunne vi bl.a. fortælle, hvordan forsikringsselskaberne allerede nu er ved at forberede sig på en fremtid uden kerneindtægten fra bilforsikringer. Men også andre brancher skal til at tænke sig godt om, for intet bliver det samme.

Har du en topchef i maven? Så er der måske god grund til tidligt i karrieren at træde ind på det rette uddannelsesspor. Berlingske Business analyserede samme med konsulenthuset Hildebrandt & Brandi topcheferne i Danmarks største selskaber og deres uddannelsesmæssige baggrund. Og det er ikke tosset at være lidt belæst i disse tider. Ifølge finansdirektør i Novo Nordisk, Jesper Brandgaard, er en kandidatgrad supervigtig, hvis man vil ansættes hos Novo Nordisk.

På den officielle kalender ser vi frem til en forholdsvis stille uge i erhvervsdanmark. Men flere sager presser sig på - bl.a. sagen om den sigtede medarbejder i Skat - så følg med på business.dk i løbet af ugen.

God søndag.

Anders Rostgaard, onlineansvarlig