Business Update søndag: Det gule spøgelse og nordsøolien tog overskrifterne

Et gult spøgelse har sat sit præg på ugen - og også nordsøoliekontrakten har spøgt. Arkivfotos: Scanpix og Mærsk
Læs mere
Fold sammen

God morgen og god søndag!

Her er et kort vue over en række af den forgangne uges begivenheder og nyheder, som vi har dækket dem i Berlingske Business og på Business.dk. Læs og klik med!

En af ugens store overraskelser var børsnoteringen af billedbeskedtjenesten Snapchat (den med det gule spøgelse som logo, og hvor sendte billeder selvdestrueres efter få sekunder). Noget mod forventning blev den nye aktie overtegnet ti gange, så Snap-selskabet blev 170 milliarder kroner være. De to stiftere på 26 og 28 år er nu hver især gode for 38,1 milliarder kroner.

En ny aftale om nordsøolien mellem staten og Danmarks største virksomhed, Mærsk, er på plads, kunne Berlingske Business afsløre, noget før Finansministeriet og Mærsk selv synes, at der skulle meldes noget ud. Mærk får mulighed for at fortsætte olieeventyret ved at investere 30 milliarder kroner i Tyra-feltet og dermed skabe 4.000 nye jobs. Men den faldende olieproduktion har allerede har kostet staten milliarder.

Danmark har siden 2013 haft det næstbedste jobopsving i 50 år, når man måler på beskæftigelsen. Til gengæld er det det suverænt svageste, hvis man i stedet ser på, hvordan bruttonationalproduktet (BNP) har udviklet sig. Vi er altså ikke blevet ret meget rigere af det.

Til gengæld får de danske virksomheder digitale tæsk. De er bagud i kapløbet om at investere i nye IT-løsninger, viser en ny analyse. I Holland, Sverige og Frankrig bruger virksomhederne langt flere penge på vigtig, ny IT. Det får Dansk Industri til at efterlyse en ny, digital vækstpakke - et forslag, som fagforeningen 3F og økonomiprofessor Philipp Schröder støtter, om end med forbehold.

Betalingstjenesten Nets, der står for dankortet, synes bestemt ikke, at der skal bores mere i rekordbonusserne til chefgruppen. Topchef Bo Nilsson vil meget - meget! - hellere have, at man interesserer sig for, hvordan det går Nets. Men aktien tog en rutchetur efter fremlæggelsen af regnskabet.

Samtidig går den populære mobilbetalingstjeneste Mobile Pay, som Danske Bank står bag, nu i frontalangreb mod Nets og dankortet. Nu kan man nemlig sætte sine regninger til fast betaling gennem Mobile Pay, så man slipper for at betale gebyr til Nets for hver eneste regning, der er tilmeldt betalingsservice.

Novos superstjerne, Jakob Riis, sagde onsdag op efter blot seks måneder i spidsen for Novos vigtige, amerikanske forretning. Nu skal han arbejde med blå blink som ny topchef for Falck.

Sagen om den fyrede Hummel-direktør, Søren Schriver, har udviklet sig til en længere saga. Søren Schriver vil lægge sag an mod Stadil-familien, meddelte han først på ugen. Torsdag meldte Hummels ejer, Christian Stadil, ham så til bagmandspolitiet med beskyldninger om returkommission, bedrageri og/eller mandatsvig.

Også balladen om bestikkelsessagen, der omgærder IT-selskabet Atea, fortsætter. Fredag rejste anklagemyndigheden straffesag mod IT-selskabet for bestikkelse og underslæb til i alt 1,2 millioner kroner, og yderligere syv personer tiltales i sagskomplekset.

Mere ballade: Justitsminister Søren Pape Poulsen nægter at droppe den omstridte teleovervågning af danskerne, før regeringen til efteråret har et nyt forslag om udvidet logning af danskernes tale- og internettrafik klar, sagde han på et samråd torsdag. Enhedslisten kalder det »en demokratisk skandale« oven på EU-Domstolens afgørelse i december, og teleselskaberne havde gerne set en hurtig afvikling af den ulovlige logning, som nu fortsætter indtil videre.

Revisions- og rådgivningsselskabet KPMG har mistet sin sidste prestigekunde, efter at bryggerikoncernen Carlsberg sagde farvel til sin mangeårige revisor. KMPG har dermed ikke flere af top 100-virksomhederne at stå til regnskab overfor.

I den mere positive ende skyder den erfarne IT- og mobilinvestor Preben Damgaard »et betydeligt, tocifret millionbeløb« i det nye mobilselskab Plenti, som på under et år har har rundet 55.000 kunder.

En af Plentis stiftere, iværksætteren Morten Strunge, som stod bag mobilselskabet Onfone og e-bogstjenesten Mofibo, købte torsdag Danmarks fjerdestørste forlag, People's Press, med masser af populære krimiforfattere for 75 millioner kroner. Det skete gennem lydbogs- og e-bogstjenesten Storytel, som har købt Mofibo. Købet forgylder blandt andre forlægger Jakob Kvist, der er medejer af People's Press.

Fortsat god søndag!

Business.dk-redaktionen