Business Update Søndag: Danmarks rigeste, massefyringer og børsflop

God søndag morgen

Vi har længe hørt, at ledigheden er lav og beskæftigelsen i vækst, men de sidste par uger har der lydt nogle mislyde. TDC, Post Danmark, og FLSmidth har meldt ud om store fyringsrunder, og torsdag kulminerede det, da det danske medicinalflagskib og den tidligere børsdarling, Novo Nordisk, meldte ud om en fyringsrunde på 1.000 medarbejdere, hvoraf halvdelen skal findes i Danmark.

For Novos vedkommende drejer det sig først og fremmest om, at man har undervurderet de amerikanske indkøbsorganisationers betalingsvilje. De mener simpelthen ikke, at der er noget rimeligt forhold mellem virkningerne af Novos nye insulin-flagskibe og så prisen. Så bliver man valgt fra, og det har de seneste måneder kostet Novo-aktionærerne dyrt.

Tirsdag kunne vi fortælle, at flere og flere danskere - ifølge en undersøgelse fra Dansk Industri  - er nervøse for at miste deres job som følge af globalisering, social dumping og østeuropæisk arbejdskraft.

Mange lønmodtagere frygter måske også, at deres arbejde bliver overtaget af robotter. Og måske med god grund, for temaet for Dansk Industris årlige topmøde, der blev afholdt tirsdag, drejede sig netop om, hvordan erhvervslivet bedst angriber de muligheder, som den teknologiske udvikling og globaliseringen giver. For at få succes med det, kræver store virksomheder og fagforbund samlet, at politikerne støtter den tekniske forskning i langt højere grad, end det er tilfældet i dag.

Den forløbne uge var den første uge for Dankort-ejeren, Nets, som børsnoteret selskab. Og indtoget på finansmarkederne ligner noget af en katastrofe. Eksperter taler ligefrem om grådighed blandt dem, der sendte selskabet på børsen. Normalt forventes det, at nyintroducerede aktier stiger den første tid. Men i Nets' tilfælde er det absolut modsatte tilfældet med et kursfald på næsten ni pct. på den første uge.

Langt værre står det dog til med den tyske storbank Deutche Bank, som er langt ude i tovene med et gigantisk amerikansk bødeforlæg hængende over hovedet. Storbankens situation vækker grimme minder om det, der i sin tid udløste finanskrisen, og aktiekursen er nu halveret i forhold til i foråret.

I denne uge har mange af os lært et nyt ord. Halalturisme. Fænomenet er i kraftig vækst, og om blot fire år vil hver tiende turist på verdensplan være en rejselysten muslim. Men Danmark ligger langt nede på listen over lande, der er gode til at opfylde denne turistgruppes behov.

På Berlingske Business rundede vi ugen af med vores årlige liste over de 100 rigeste danskere. Her kan man blandt andet læse om familien Kirk Kristiansen, som takket være Lego, har oparbejdet en formue, der nu er større end de seks næstrigeste danske milliardærfamiliers. Gå på opdagelse i rigelisten og læs portrætterne af nogle af landets store velhavere.

God søndag og god læselyst

Sonny Wichmann, jourhavende, business.dk