Business Update Søndag: Da Neymar og Messi overtog dansk erhvervsliv

Jørgen Vig Knudstorp foto: Niels Ahlmann Olesen/ Niels B. Christiansen foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til et erhvervsoverblik af en uge, der kan karakteriseres som alt andet end agurketid. Erhvervslivet er i den grad trukket i arbejdstøjet igen, og ugen har budt på alt lige fra en overraskende ny topboss til trusler om ild og raseri.

Vi starter med en af de nyheder, der fik samtlige erhvervsredaktioner til at gå i gult. Torsdag meddelte Lego, at den tidligere Danfoss-topchef Niels B. Christiansen skal være ny adm. direktør i Lego. Selvom Niels B. Christiansen kan betegnes som en af dansk erhvervslivs helt tunge drenge, så kom udmeldelsen stadig som en overraskelse for mange. Men de fleste er enige om, at Niels B. Christiansen under ledelse af Lego-formand, Jørgen Vig Knudstorp er så god en kombination, at fodboldterminologien flere steder blev taget i brug for at understrege, hvor stærkt et hold der nu sidder på Legos top.

Knap så stærke vendinger blev dog taget i brug, da flere C20- virksomheder i løbet af ugen præsenterede regnskaber for årets andet kvartal. Pandora, TDC og Novozymes leverede alle regnskaber, der skuffede investorerne. Værst gik det udover Pandora-aktien, der styrtdykkede med hele 13,7 procent tirsdag. Aktiemarkedet fik også Novozymes-boss til at rase over analytikerne, da enzym-virksomheden måtte nedjustere sine vækstforventninger et nøk på grund af dollarkursfald. Men topchef Peder Holk Nielsen afviser, at det er en nedjustering.

Dog kunne både Lundbeck, Novo Nordisk og Genmab præsenterede pæne rengnskaber, der fastholdt, eller opjusterede, forventningerne.

Også den danske økonomi står i dag »bomstærkt,« fortæller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et interview med Berlingske Business tirsdag, præcis ti år efter, finanskrisen brød ud. I interviewet understreger han, at det ikke ville være tilfældet, hvis oppositionen havde ledt landet igennem krisen. Mens han også benytter lejligheden til at rose Dansk Folkeparti for dengang at tage ansvar for at få styret Danmark ud af finanskrisen.

Økonomisk gevinst bliver på almindeligvis drevet af forskellige typer af investeringer, men blot ét ud af 12 selskaber i Saxo Bank-medstifter Lars Seier Christensens nye portefølje giver overskud, afslører Berlingske Business fredag. Milliardærens investeringsselskab, Seier Capital har gennem det sidste halvandet år investeret i en lang række selskaber. Men i juni måned præsenterede selskabet et underskud på 71 millioner kroner for 2016 – det femte regnskab i streg med minus i selskabet. Men Lars Seier selv er ikke bekymret endnu, og burgerkæden Juicy Burger, som Lars Seier har sammen med kendis-kokken Henrik Boserups åbner derfor snart sin tredje restaurant trods milliontab.

Ugen endte også generelt i rødt, efter konflikten mellem USA og Nordkorea spidsede til, og Præsident Trump advarede Nordkorea om, at han ville ramme landet med »ild og raseri,« hvis Pyongyang fortsætter provokationerne mod USA. De trusler sendte chockbølger gennem hele verdens finansmarkeder, og da de europæiske markeder lukkede fredag blev det erklæret den værste uge i ni måneder.

God søndag og god læselyst

Emma Bech, jourhavende på business.dk

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen fremgik det, at Pandora havde nedjusteret sine forventninger i forbindelse halvårsregnskabet. Dette er ikke korrekt. Vi beklager fejlen.