Business Update søndag: Boligskat-bonanza, skrammer til Nets og Lauritz.com-filialer ser rødt

Læs mere
Fold sammen

Godmorgen

Det blev ugen, hvor hele Danmark snakkede boligskat, efter regeringen først drypvist og siden med alle sluser på vid gab lancerede sit forslag til fremtidens system for ejendomsvurderinger og tilhørende skattesatser. Det viste sig at være en kompliceret omgang, og det har taget nogle dage for landets boligøkonomer mfl. at tygge sig igennem forslagene, som vel bedst kan beskrives som en Storm P.-maskine med håndtag, tandhjul og ventiler her, der og alle vegne.

Det korte af det lange: Der er både vindere og tabere ved planen for fremtidens boligbeskatning. De oplagte vindere ser umiddelbart ud til at være husejere og andelshavere, og lønmodtagere vinder over pensionister. Men der er mange forbehold - for eksempel hvor i landet man bor. Læs meget mere om den sag her.

Som om det ikke var nok, at landets boligejere skal til at stresse over boligskatten, så er der mere dårligt nyt til skatteplagede danskere. Trods reformer og lavere skat på arbejde er skattetrykket igen på vej op og kommer op på 47,6 pct. i år. Det er mere, end regeringen oprindeligt havde beregnet, og det vil være det højeste niveau ­siden 2005, viser beregninger fra Dansk ­Erhverv. Det er med til at fastholde den danske økonomi i den vækstkrise, der nu har varet i flere år, mener interesse­organisation.

Køber man en aktie i det børsnoterede selskab Lauritz.com, køber man også en aktie i Lauritz.coms partnere, der driver en stor del af virksomhedens auktionshuse. Og baseret på årsregnskaberne for de enkelte partnere er det langtfra stabilitet og overskud, man får med i købet. Berlingske har gennemgået regnskaberne for Lauritz.coms partnere, og de viser blandt andet, at seks ud af otte auktionshuse er endt med et negativt driftsresultat i det seneste regnskabsår.

Den storstilede børsintroduktion af Nets får flere og flere skrammer som dagene går. Berlingske har talt med flere investorer, der giver udtryk for stærk utilfredshed med de to sælgende megafonde Advent og Bain ligesom hovedbankerne bag noteringen, Nordea, Deutsche Bank og Morgan Stanley, får hug. Porteføljeforvalter Kim Korsgaard Nielsen fra Carnegie Asset Management tager nu bladet fra munden: »Vi må igen konstatere, at når kapitalfonde sælger noget i markedet, er de ret gode til at få de sælgende banker til at prisfastsætte deres ting meget højt. Det må vi som investorer lære af og være klar over, at den pris, de sætter, ikke altid er den rigtige.«

Efter at have været helt tavs siden Nets gik på børsen 23. september under store skåltaler og højt humør, så meldte Bo Nilsson, topchef i Nets, sig på banen onsdag. Han kan godt forstå, at der er skuffelse blandt Nets' nye aktionærer. Og så er der spørgsmålet, om investorerne mon har glemt Nets, når Advent melder sig på banen med en børsnotering af KMD?

Fortsat god søndag

Jesper Woldenhof

Jourhavende, Business.dk