Business Update Søndag: Blødt indgreb puster til dansk boligboble

Her er de vigtigste ting, du skal vide, om ugen der gik i dansk erhvervsliv.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til et overblik over ugens vigtigste nyheder om erhverv og økonomi.

Det har været en uge, der mest vil blive husket for kommunal- og regionsvalg. Men ugen har selvfølgelig også budt på en masse spændende business-historier, og dem får du her:

Lad os begynde med fredagsforsiden af Berlingske. Her kom en af verdens førende tænketanke, Bruegel, nemlig med en markant advarsel. Danmark har øget risikoen for at udløse en ny boligboble, fordi regeringen og erhvervsminister Brian Mikkelsen ikke har grebet hårdt nok ind over for de voldsomme prisstigninger i København, lyder det fra tænketanken.

»Det er farligt, når regeringerne i Danmark og Holland ignorerer advarsler og anbefalinger fra det systemiske risikoråd,« siger Dirk Schoenmaker, der er professor i finansiel stabilitet ved Erasmus Universitet i Rotterdam.

Ni ud af ti finansielle kriser har historisk set haft forbindelse til boligmarkedet, påpeger professoren. Opråbet kommer i kølvandet på en lignende advarsel fra et europæisk risikoråd med ECB-direktør Mario Draghi i spidsen.

Læs mere her.

Det har også været en uge hvor Falck har fået masser af spalteplads på godt og ondt.

Tag bare onsdagens Berlingske, hvor Falck beskyldes for at have brugt nye bøllemetoder. En gruppe psykologer står frem, fordi de føler sig truede af Falck, efter de har stiftet et nyt netværk, der kan være en konkurrent til den danske virksomhed.

Alle, der indgår i det nye psykolognetværk, vil miste mulighederne for at arbejde for Falck, lyder det fra det danske selskab i en mail, men det kan være på grænsen af lovgivningen, advarer professor i strafferet.

To dage efter var virksomheden igen aktuel - denne gang i form af et interview med den nye topchef Jakob Riis, der er gået i gang med at vende virksomheden 180 grader.

Riis' plan er et opgør med forgængerne Allan Søgaard Larsen og Morten R. Pedersens strategi, hvor der blev opkøbt og startet nye virksomheder på livet løs.

Nu skal der spares, og virksomhedens evne til at tjene penge er eneste fokus de næste par år.

»Virkeligheden er vokset Falck over hovedet. Der har været nul synergier for Falck i at samle ambulanceselskaber på den måde. Nul,« siger Jakob Riis til Berlingske Business.

Vi bliver i afdelingen for mislykkede planer og strategier, for mandag stod det klart, at placeringen af Det Europæiske Lægemiddelagentur ikke kommer til at blive i København, som Danmark ellers har satset stort på.

København måtte se sig slået ud i anden runde, hvorefter Milano tabte til Amsterdam i finalen. Det endte i en lodtrækning, om placeringen af lægemiddelagenturet, og senere mandag blev også placeringen af det europæiske banktilsyn afgjort ved lodtrækning.

Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, der blev oprettet i 2011 og har omkring 170 ansatte, skal fremover ligge i Paris. Otte byer havde kæmpet om myndigheden: Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Luxembourg, Paris, Prag, Warszawa og Wien.

Hvis en hel del embedsmænd og politikere lå søvnløse i dagenene op til afgørelsen, kan man ikke bebrejde dem, men de kan dog trøste sig med, at de ikke er alene.

Det, som for alvor kan få Nationalbankdrektør Lars Rohde til at ligge søvnløs om natten, er et angreb, som ­lammer danskernes brug af dankortet i flere dage – samtidig med at der er uro om bankerne i en ny finanskrise. Det kan nemlig ryste hele tilliden til vores pengesystem og få danskerne til at løbe storm på bankerne for at hæve deres ­kontanter.

Det fortæller han til Berlingske Business tirsdag.

Derfor er det helt afgørende, at Nationalbanken og den øvrige finansielle sektor skærper kampen for at øge cybersikkerheden. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt der kommer et angreb, der gør virkeligt ondt – men mere om, hvornår det kommer, lyder det.

Lars Rohde understreger, at cybersikkerhed for centralbankcheferne rundt om i verden er rykket op som en af de vigtigste opgaver.

Med det tankevækkende budskab runder vi denne søndags nyhedsoverblik af.

Med ønsket om en fortsat god søndag.

Andreas Lønstrup, nyhedsredaktør på Berlingske Business.