Business Update Søndag: Alarmfirma beskyldes for at gamble med kunders sikkerhed

Her er de vigtigste ting, du skal vide, om ugen der gik i dansk erhvervsliv.

Verisures topchef Rasmus Busk. Fotograferet i Verisures hovedkontor i Glostrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til overblikket over den forgangne uges vigtigste historier fra Berlingske Business.

Vi lægger ud med landets største forhandler af privatalarmer, Verisure, der i løbet af ugen er blevet kritiseret i skarpe vendinger for at gamble med kundernes sikkerhed.

Berlingskes journalister har talt med flere end 20 tidligere og nuværende medarbejdere, der samstemmende peger på sløsede procedurer, manglende uddannelse af montører og høj udskiftning i medarbejderstaben som nogle af de faktorer, der udhuler den sikkerhed og tryghed, som Verisure sælger med sine alarmer.

Verisure, der tidligere hed Dansikring Direct, har i dag flere end 100.000 privatkunder over hele landet og er sammen med G4S landets suverænt førende leverandør af alarmsystemer til private og erhverv.

Susan Hansen stoppede i maj 2017 efter lidt mere end otte i år i Verisure. Hun fortæller i lørdagens Berlingske om en virksomhed, der ifølge hende gik fra at være et ordentligt alarmselskab til en forretning, som med »pistolagtige« salgsmetoder gik langt over stregen for at sælge flere alarmer.

»Man gik simpelthen på kompromis med den sikkerhed, kunderne troede, at de købte, når der blev solgt og installeret alarmer,« siger Susan Hansen. Læs mere her.

S-togene skal sige farvel til lokomotivførere og DSB

Onsdag landede en aftale mellem Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale, der betyder, at S-togsdriften bliver udliciteret fra DSB til et andet selskab.

Om 19 år kører det sidste S-tog med en lokomotivfører gennem i København, hvis planen holder. På det tidspunkt – i 2036 – vil alle S-tog være automatiske.

De røde S-tog står i dag for 60 pct. af alle DSBs passagerer og har siden 1934 forbundet de københavnske bydele.

Planerne har fået en blandet modtagelse i offentligheden, men Berlingskes erhvervskommentator, Jens Chr. Hansen, kalder det »en god nyhed for DSB-kunderne«:

»For første gang er der nu et reelt nybrud på vej, som skal udfordre det udskældte statsselskab DSB. Plejer er død, nu skal hensynet til passagererne sættes i højsædet. På høje tid, må man sige,« skriver Jens Chr. Hansen.

Topledere venter endnu mere fart på opsvinget

Og så er der flere gode nyheder om den danske økonomi. Det går godt i dansk økonomi, og det kommer til at gå endnu bedre, lyder det fra Berlingske Business’ Toplederpanel. Toplederne forventer højere omsætning og stigende investeringsaktivitet i den allernærmeste fremtid. Samtidig forventer rekordmange virksomheder at ansætte flere medarbejdere.

Mens Danmark er i tænkeboks, jagter svensk og finsk skattevæsen store bitcoin-gevinster

Den virtuelle valuta Bitcoin er alene i år gået fra kurs 1.000 dollar til over 17.000 dollar for én mønt. Mange er både fascinerede og skeptiske over for bitcoins voldsomme popularitet, og den digitale mønt har også skabt nye udfordringer for staten, for hvordan skal afkast på den digitale valuta beskattes?

Berlingske Business beskrev tirsdag, hvordan de danske myndigheder er i gået tænkeboks, da Skat afventer et svar fra Skatterådet om, hvorvidt bitcoin skal ses som spekulation og dermed beskattes. Imens har Sverige længe haft klare regler og fokus på at kradse skat ind fra bitcoin-gevinster.

Skatteminister Karsten Lauritzen medgiver over for Berlingske, at virtuelle valutaer som bitcoin rummer voldsomme udfordringer, og det kan blive nødvendigt at se på ny lovgivning på skatteområdet.

En af dem, der er er blevet bitcoin-milliardær på de store kursstigninger, er danske Niklas Nikolajsen, og han bruger nu en del af gevinsten på at blive ny hovedsponsor i ishockeyklubben Rungsted Seier Capital. Skøjtehallen i Hørsholm ændrer navn til Bitcoin Arena, og verdens første sportsudøver får sin løn udbetalt i den digitale valuta. Læs historien, som Berlingske Business havde torsdag.

Lad os til sidst se frem mod ugen, der kommer og mandag. Her udsender økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille regeringens økonomiske redegørelse.

Samme dag ventes formanden for det Systemiske Risikoråd, nationalbankchef Lars Rohde at aktivere den såkaldte »kontracykliske kapitalbuffer«.

Mandag skal vi også til at vende os til at sige C25 i stedet for C20.  Efter 25 år er det nemlig slut med et dansk eliteindeks bestående af kun 20 aktier, og fremover bliver det toneangivende indeks for den danske fondsbørs, Nasdaq, C25.

Med ønsket om en fortsat god søndag.

Andreas Lønstrup, nyhedsredaktør på Berlingske Business.