Business Update søndag: Aktieuro, kampvalg, alt-mulig-molekyle og kærlighedens pris

Pernille Vermund og Lars Tvede Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

God søndag morgen og velkommen til et tilbageblik på ugen på business.dk.

Ugen var i høj grad præget af voldsomme rutsjeture på aktiemarkederne kloden rundt. Ugen sluttede positivt på Wall Street, men siden de amerikanske aktiemarkeder toppede i slutningen af januar, har de tabt godt ti procent, mens vi herhjemme er sluppet lidt billigere med et minus på syv pct., siden vi toppede i begyndelsen af januar.

Hvad der nu skal ske, er der delte meninger om. Aktieeksperten Morten W. Langer fra Aktieugebrevet spår, at vi foreløbig har bundet, og at der nu er mulighed for en periode med stigninger på aktiemarkedet - men kun midlertidig, for så går det atter ned ad bakke. ATP-direktør Christians Hyldahl er ikke nervøs for en ny finanskrise, men han er heller ikke i tvivl om, at 2018 vil være et år, der bliver præget af uro på aktiemarkederne. Og måske er den seneste tids stærkt svingende aktiemarkeder simpelthen bare en tilbagevenden til det normale. For siden de globale aktiemarkeder fik en kæberasler af rang ved briternes Brexit i juni 2016, har aktierne kun kendt én vej. Og det er op.

TDC i vælten for anden uge i træk

Hvis vi skal fremhæve en enkelt aktie fra den forgangne uge må det være TDC. Den danske telekoncern har to uger i træk har budt på store nyheder. I forrige uge overraskede koncernchef Pernille Erenbjerg med TDCs kæmpe milliardkøb af mediekoncernen MTG, der blandt andet omfatter Viasat. Og i denne uge kom TDC igen i søgelyset, da det under mystiske omstændigheder kom frem, at et konsortium, bestående af ATP, PFA, PKA og australske Macquarie, vil købe TDC af børsen. Købstilbuddet er foreløbig blevet afvist af TDCs  bestyrelse, der mener, at det er alt for lavt. Og når det så er sagt, er bestyrelsesformanden Pierre Danon stærkt fortørnet over måden tilbuddet kom til offentlighedens kendskab på - nemlig som et foto af købstilbuddet sendt til en stribe medier. Ja, han føler sig direkte afpresset, og Fondsbørsen har da også indledt klapjagt på kilden bag lækagen.

Kampvalg i Coop

Der er også sat vand over til drama hos dagligvarekæmpen Coop, hvor de selvstændige brugsforeninger i lang tid har været utilfreds med Coops topchef Peter Høgsted og bestyrelsesformanden Lasse Bolander, fordi han ikke vil fyre Høgsted. De selvstændige præsenterede i denne uge deres modkandidat til formandsposten, og det er AGFs direktør Lars Fournais, der har en lang karriere bag sig med mange topposter i erhvervslivet.

Lars Fournais mener, at han er den samlende figur, der kan tilfredsstille alle parter i dagligvarekoncernen. Og så fremhæver han, at Coop fortsat skal være en sund virksomhed - men at det med ham som formand også kan blive en økonomisk sund virksomhed.

Noget overraskende har Lars Fournais ikke umiddelbart planer om at fyre Peter Høgsted som adm. direktør. Det er bemærkelsesværdigt, idet de selvstændige brugforeninger jo netop vil vippe Lasse Bolander af pinden, fordi han ikke vil fyre Høgsted.

Kom med i laboratoriet

Hvis jeg skal fremhæve en særlig fascinerende historie fra ugen der gik, må det være mødet med Novo-laboratoriets helte: Jesper Lau, Thomas Kruse og Paw Bloch som sammen har fundet molekylet Semaglutid, der i første omgang skal bruges til behandling af diabetes. Men det skal også være bærende i medicin mod fedme, hjerte-kar-sygdomme, fedtlever og måske også kronisk nyresygdom, så dette alt-mulig-molekyle ligner en opdagelse, som kan blive flere hundrede milliarder kroner værd for de tre forskeres arbejdsgiver.

Og hvis du ikke allerede har læst den, skal jeg fremhæve ugens absolut største læserhit på business.dk. Det er det usædvanlige interview med finansmanden og forfatteren Lars Tvede, der i mange år har været debattens frie fugl, som både iværksættere, finansfolk og politikere fra begge fløje har taget til sig. Men med sit forhold til Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, er han blevet sat i bur - og det er ikke uden omkostninger, fremgår det af interviewet om »kærlighedens pris«.

God læselyst og god søndag

Sonny Wichmann, jourhavende på business.dk