Business Update Søndag: Aktietæsk, skattely, baglandsbøvl og Danmarks 10 bedste idéer

FOTOs: Øverst tv. Shutterstock, øverst th. Drew Angerer, nederst tv. og th. Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

God søndag morgen og velkommen til et tilbageblik på en hektisk uge med erhvervsnyheder, der både spredte glæde og bekymring hos mange med interesse for business og økonomi.

Mange af os må konstatere, at den forgangne uge gjorde et markant indhug i vores aktieinvesteringer og pensionsopsparinger. Ugen bød på en stribe kvartalsregnskaber fra nogle af landets største virksomheder, og for fleres vedkommende udløste større eller mindre skuffelser massive bøllebank til aktierne. Vestas blev for eksempel torsdag bombet ned med hele 19 pct. Lundbeck faldt syv pct., og det samme gjorde Mærsk. Børsværdier for milliarder af kroner forduftede på meget kort tid.

Ikke nok med dette direkte og indirekte indhug i vores opsparinger, så blev vi endnu en gang præsenteret for afsløringer af, hvordan store multinationale selskaber har succes med at dirigere deres indtægter væk fra beskatning. De såkaldte Paradise Papers, lækket fra Bermuda, kommer i forlængelse af Panama Papers, LuxLeaks og Football Leaks, der alle har ført til offentlig fordømmelse af personer og virksomheder med lav skattemoral. Men det er stort set umuligt at straffe brugen af skattely. Siden offentliggørelsen af Panama Papers for 18 måneder siden har CBS-professoren Brooke Harrington haft et ugentligt ritual: Hun tjekker diverse internationale medier for at se, om nogen af de tusindvis af personer, der blev afsløret i at have penge i Panamas skattely, er blevet retsforfulgt for skatteunddragelse. Og det er der foreløbigt ingen, der er - bortset fra fem indiske rigmænd.

Går vi ned på personplan, så har formanden for Danmarks største dagligvarekoncern Coop, Lasse Bolander, i denne uge fået noget nyt at tænke over. Mistillid, konflikter og indædte uenigheder får nu centrale dele af Coops bagland til at gå efter at vælte ham som formand, når Coops landsråd til foråret skal vælge ny bestyrelse. Blandt de selvstændige brugsforeninger er der dyb utilfredshed med administrerende direktør Peter Høgsted. Man har forgæves forsøgt at få ham fyret, og nu er der altså kræfter, der i stedet arbejder på at vælte Lasse Bolander af formandsposten.

Kæmpe lettelse var der omvendt, da Østre Landsret tirsdag frikendte den krakkede Roskilde Banks tidligere ledelse og revision for erstatningsansvar i milliardklassen som følge af bankens krak under finanskrisen. Dommen bliver efter al sandsynlighed anket til Højesteret af statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, som hidtil uden held har retsforfulgt flere af de banker, der gik ned på grund af meget lempelig kreditgivning, da finansmarkederne raslede sammen for snart 10 år siden.

Ugens største overraskelse stod Nykredit for. Det var længe planen, at realkreditkæmpen skulle børsnoteres, hvilket har mødt stor modstand i baglandet, hvor man har frygtet, at man kunne komme til at tilgodese nye aktionærer på bekostning af kunderne og boligejerne. Nu har fem pensionsselskaber med PFA i spidsen tilbudt at købe knap 17 pct. af aktiekapitalen i Nykredit af den nuværende storaktionær, Forenet Kredit, og det er så op til repræsentantskabet, om den løsning kan accepteres.

Mens det ser ud til Nykredits børsnotering er faldet til jorden, så offentliggjorde det lille biotekfirma Orphazyme i denne uge sit børsprospekt, så den danske børsliste bliver altså forlænget alligevel.

For 10 virksomheder i opstartfasen var denne uge rigtig, rigtig god. 300 ideer var strømmet ind til vores iværksætterkonkurrence, Berlingske Business Boost. Efter flere udvælgelsesfaser endte vi mandag med at kunne offentliggøre de ti vindere, som nu får et halvt års kompetent rådgivning som rygstød på rejsen mod at blive rigtige virksomheder.

Læs om vinderprojekterne her og hav en god søndag

Sonny Wichmann, jourhavende på business.dk