Business Update søndag: Afklaring om boligskatten - sådan da

Foto: Ida Marie Odgaard

Godmorgen

Så landede den endelig - den brede aftale om fremtidens boligskat. Sidst på eftermiddagen tirsdag stillede et bredt politisk flertal sig frem med, hvad finansminister Kristian Jensen (V) kaldte en »historisk aftale«.

Aftalen er i hvert fald historisk på ét punkt - sin kompleksitet. Den rummer både vindere og tabere, åbner for spekulation i boligkøb, ligesom meningerne er mange om den del af aftalen, som handler om muligheden for at indefryse boligskat.

Én ting, der i hvert fald står klart, er, at det bliver de fremtidige boligejere, der kommer til at betale regningen, når der fra 2021 bliver vinket farvel til boligskattestoppet, der blev indført i 2001. Efter 2021 kommer boligskatterne igen kommer til at følge udviklingen i boligpriserne, men samtidig indføres en skatterabat, som ­betyder, at ingen nuværende boligejere skal betale mere i boligskat i 2021, end de skulle have betalt med de nuværende regler.

Muligheden for skatterabat før 2021 kan give anledning til spekulation på boligmarkedet. Eksempelvis frygter ejendomsmæglerkæden Home, at den nye boligskat kan få flere boligkøbere til at gå efter store lejligheder med plads til familieforøgelse, da skatterabatten forsvinder i 2021 - og det dermed bliver dyrere at bytte en mindre og billigere lejlighed ud med en større til den tid. På den anden side forventer flere økonomer også, at de højere skatter efter 2021 vil sætte sig i priserne, som dermed enten ligefrem vil falde eller stige mindre end ellers. Andre frygter ligefrem en giftig cocktail, hvor en eventuelt stigende rente kombineret med stigende skatter kan give kraftige prisfald.

På den længere bane er Nationalbanken ikke begejstret for, at den nye skat på boliger indebærer, at boligejere begynder at udskyde en del af skatteregningen, til boligen sælges.

»Vi har i Danmark et velfungerende finansielt marked, som kan yde kredit til boligejere, der efter mærkbare stigninger i boligens værdi skal betale mere i boligskat. Det er derfor ikke oplagt med en indefrysning af den fremtidige boligskattestigning, der betyder, at staten agerer bank for husholdningerne,« lød det fra nationalbankdirektør Lars Rohde i en kommentar.

Hvordan det hele udvikler sig må tiden vise. Men når regnskabet skal gøres op her og nu, så udtrykker Curt Liliegreen, direktør ved Boligøkonomisk Videncenter, respekt for det politiske resultat:

»Efter et langt tilløb har Danmark fået en boligskattereform. Dens fineste egenskab er, at det er en bred aftale. Det sikrer stabilitet, og det udtrykker, at brede befolkningsgrupper er blevet tilgodeset i aftalen. I de kommende dage vil analytikere, presse og oppositionspolitikere lede med lys og lygte efter ting at kritisere i aftalen, sådan som det er deres opgave. Aftalen løser imidlertid store udfordringer for boligmarkedet og det danske samfund, og det bør afføde respekt for det politiske håndværk. Bedriften kommer dog med en pris: 20 milliarder kroner af det økonomiske råderum.«

Følg med på Business.dk i de kommende dage, hvor der forventeligt vil være mere nyt om aftalens konsekvenser.

Fortsat god søndag

Jesper Woldenhof

Jourhavende, Business.dk