Business Update søndag: 100 talenter, 100 dage med Trump og discountkrigens første offer

FOTO: Venstre - Sofia Mathiasson, højre øverst - EPA/Michael Reynolds, højre nederst - Mads Joakim Rimer Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God søndag morgen og velkommen til et resumé af denne uges store erhvervsnyheder, der ikke mindst var præget af et par historier fra detailhandelen.

Det første offer i discountkrigen blev fredag en realitet, da dagligvarekonceren Dagrofa kastede håndklædet i ringen og lukkede sin blødende discountkæde, Kiwi, i Danmark med 103 forretninger. De store konkurrenter Coop med den tabsgivende Fakta-kæde og Danske Supermarked med Netto medgiver, at markedet var ved at være mættet, og spørgsmålet er da også, om vi har set den sidste lukning blandt discountsupermarkederne.

Mens de danske forbrugere altså har fået en supermarkedskæde mindre at vælge i mellem, fik de torsdag en ny mulighed, når de skal betale for deres dagligvarer. Nets lancerede nemlig det mobile dankort, hvor man efter at have hentet en app til smartphonen kan betale med den i stedet for med dankortet. Det er et klart angreb på Danske Banks populære betalingsapp, MobilePay, og det er Nets klare vision, at løsningen skal blive danskernes foretrukne betalingsmiddel, når de betaler med mobilen i landets butikker.

Torsdag præsenterede vi på CBS årets talentkuld anno 2017 - de 100 særligt udvalgte, hvis præstationer og meritter rakte til at komme med i Berlingske Business Magasins årlige Talent100-udgave. Årets årgang tilhører Y-generationen, der også bliver kaldet MeWe-generationen eller millennials, er født i 1980erne og frem. Gå her på opdagelse blandt årets 100 udvalgte talenter i dansk erhvervsliv og læs portrætterne af dem.

På aktiefronten er sæsonen for kvartalsregnskaber kommet godt i gang med stærke tal fra blandt andre Danske Bank og Nordea. Godt nok er Nordea stadig Nordens største bank, men afstanden til Danske Bank er i første kvartal skrumpet ind. Danske Bank slog nemlig den svensk-baserede konkurrent markant på stort set alle parametre.

Inden de to nordiske storbanker kom med kvartalstal havde aktiemarkederne fået et tiltrængt energitilskud i kraft af
Emmanuel Macron valgsejr i første runde af det franske præsidentvalg sidste søndag. Efter måneders uvished kunne investorerne  i første omgang åndet lettet op, og Macrons sejr sendte aktier på himmelflugt over hele Europa. Nu spekulerer man på udfaldet af den anden valgrunde på næste søndag.

I USA kunne Donald Trump i går fejre sine første 100 dage som USAs præsident. Han synes selv, at det har været hårdere, end han havde regnet med at styre verdens mægtigste nation. Overalt på kloden medførte valget af Donald Trump stor usikkerhed. Men efter de første 100 dage i Det Hvide Hus har Donald Trump overrasket dansk erhvervsliv positivt. Ironisk nok er det, fordi han ikke har levet op til sine valgløfter. Han har således trukket i land på de fleste af de planer, som økonomer kaldte for protektionistiske, og som efter deres mening ville være negative for amerikansk økonomi. Ikke desto mindre vækker præsidentens retorik stadig stor bekymring i dansk erhvervsliv.

Med ønsket om en god søndag

Sonny Wichmann, jourhavende, business.dk